Kosovalı işadamları ile Yalovalı iş adamları arasında karşılıklı iş birliği ve dostluk köprüsü kurmayı amaçlayan ziyaret, Bakan Yardımcısı Cüneyt USTAİBO’nun Kosova ekonomisi ve istatistiki verileri hakkında iş dünyası için önemli bilgiler paylaştı.

Kosova nüfusunun yaklaşık iki milyon olduğunu yirmi bin türkün bulunduğunu Prizren’de Türkçenin resmi dil olarak konuşulduğunu, Türkçenin Kosova’nın hemen her bölgesinde Türkçe konuşanların bulunduğunu ifade etti. Gayrisafi Milli Hasılanın 3.2 milyar dolar, Türkiye ile ticaret hacimlerinin üç yüz milyon Euro olduğunu belirtti.

 

Asgari ücretin 120 Euro gelir vergisinin yüzde on (%10) olarak uygulandığı ithal edilen ürünlere yüzde 10 (%10 )gümrük vergisinin uygulandığını ve Kosova’da tasarruf edilen paranın yurt dışına transferinin serbest olduğunu  belirten sayın bakan yardımcısı USTAİBO Yalovalı İş Adamları ve Sanayicileri Kosova ile İş birliği ve Güçbirliği yapılması hususunda bakanlık olarak üzerlerine düşen  her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

 

Yüsem Başkanı Prof.Dr.İsmail ADAK Kosova ile Türkiye arasında geçmişi Osmanlı dönemine dayanan çok güçlü bağlar olduğunu, ortak kültür ve bakış acısına sahip olduğumuzu ifade ederek  kültür, sanat eğitim ve ticari bağların daha da güçlendirilmesi gerektiği üzerinde açıklamalarda bulundu.

 

Prizren-Kosova İş Adamları ve Esnaflar Derneği Başkanı Ediz ÇAPRAT Kosova’nın Balkanların lojistik merkezi olabileceğini tüm balkanlara iki-üç saat içerisinde Balkanlardaki herhangi bir lokasyona ulaşılabileceğini ifade etti. Stratejik öncelikli yatırımların belirlenmesi hususunda hükümetin çalışmalarının bulunduğunu belirlenecek stratejik sektörlerin Kosova da yatırım yapılmasında pozitif ayrımcılık uygulanacaktır. Şuanda Kosovalı iş adamları olarak Türkiye de  özellikle İstanbul  ile yoğun ticari ilişkide bulunduklarını ifade etti. Yalova ile ticari ilişkilerini güçlendirmek istediklerini  ve otomotiv sektöründe, çiçekçilikte fırsatların var olduğunun altını çizdi. Prizren-Kosova İş Adamları Ve Esnaflar Derneği ile Yalova Gemi Sanayicileri Derneği’nin üyeleri arasında iş birliğini ve güç birliğini geliştirmek adına Kosova ekonomisine ilişkin detaylı bilgi veren dosya hazırlıklarının ve bu dosyayı Yalova Gemi Sanayicileri Derneği (YAGESAD) Yönetim Kurulu Başkanı Behram KAVLAK ile paylaşacağını ifade etti.

 

YAGESAD Yönetim Kurulu Başkanı Behram KAVLAK misafirlerini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ettikten sonra kısaca Türk ekonomisi ve Yalova ekonomisi hakkında bilgi paylaşımında bulundu ve Kosova ile her türlü ticari ve sanayi faaliyetlerde iş birliği içerisinde olmak istediklerini beyan etti.

 

Editör: TE Bilişim