Mag-Der Yalova Başkanı Sabri Karaçam, bölgedeki MAG yapılanmasının hızla sürdüğünü kaydederek, Gemlik ve Orhangazi’de 3’er mahallede ve Yalova’da da Paşakent’te MAG’ın yapılanmasının tamamlandığını belirtti. Karaçam, “Yalova Mag-Der olarak Tatbikatlar ve eğitim tazelemelerine önem vermekteyiz ekipler bu şekilde daha hazır ve dinamik kalmaktadır. Tatbikattaki amacımız Mag'larının birbirini yakından tanıması, kaynaşmasının yanı sıra, oluşacak olan herhangi bir afette ekiplerin birbirine yardım etmeleriydi. Afet planlamamızda bu unsurlar yer almaktadır. Afet Planlamasındaki yapıyı güçlü ve kalıcı kılmak için bu tatbikat yapıldı ve zaman zamanda yapılacak” diye bilgi verdi.

 

Paşakent MAG ekibinin performansı ölçüldü

 

Sanal tatbikatın senaryosu ise, Yalova'da oluşan bir afet durumunda Paşakent mahallesi MAG’larının, Yalova merkezinde hasarlı olan bölgelerdeki MAG’lara destek ve yardım amaçlı gitmesi olarak gerçekleşti. Tatbikatın amaçlarından birisi de mesaj atıldıktan sonra gönüllülerin konteyner'de toplanma süresinin ne kadar olduğunu ölçmekti. Sanal tatbikatta gözlemciler 11 maddeden meydana gelen eylem planının uygulanıp uygulanmadığını kontrol etti. Senaryo gereğince  Paşakent Mahalle Konteynır'ınde kriz merkezinin kuruldu. İlk gelen kişilerin hazırlanıp Yalova merkezde İhtiyaç hissedilen Mahallelerdeki enkaza gidiş süreleri ölçüldü. Gittikleri mahalledeki Mag'larla ortak çalışmaya başlayan enkaza giden öncü grup, enkaz alanında inceleme yaparak senaryodaki verilere göre ekip ve donanım istedi. Enkaza giden ekip'in enkazda yapacakları ilk çalışmalar, enkazda yapılacak arama çeşitleri, enkaz durumuna göre enkaza giriş durumları, enkaz-mahalle-Mag kriz merkezi arasında yapılan telsiz haberleşmesi, enkazda çalışmalar sırasında ihtiyaç hissedilen ekip veya ekipman, enkaz da görev bittikten ayrılırken yapılacak işler, tutulan raporlar-teslim tutanakları(ölü yaralı)-bulunan Ziynet eşyaları, gurup liderleri gurubuyla ilgili çalışmaları rapor tutulması ise tatbikat senaryosunun diğer aşamaları oldu. Ardından deprem masajı çekilerek ekiplerin konteynırda toplanması istendi. Tatbikata katılan gönüllüler Paşakent'te bulunan Mag kriz merkezine geldi. Yalova da bulunan Mag kriz merkezinden gelen talimatlar doğrultusunda ihtiyaç duyulan mahallerdeki konteynırlara sevk edildi. Sevk edilen Mag’lar, mahallelerde bulunan Mag'larla beraber yapılan çalışmalara katıldı.

 

“Eksikler masaya yatırıldı”

 

MAG-Der Başkanı Karaçam, başarılı geçen tatbikatın sonunda değerlendirme yapıldığını belirterek, eksiklerin masaya yatırıldığını dile getirdi. Önümüzdeki tarihlerde ekiplerin Yalova K-77 alanında gerçek bir tatbikat yapılmasına karar verildi. Başkan Karaçam, “Yalova Mag'derin Deprem ve acil durum planlamasında Paşakent Mahallesi ekibi oluşacak bir depremde Yalova merkezde görev yapacak. Bu açıdan önem arz etmektedir. Bundan sonraki çalışmamız Yalova merkezde yeni kurulan Adnan Menderes mahallesinde yapılacaktır. Burada bulunan kalıcı konutlara Belediye başkanımızın söz verdiği Konteynır ve iç ekipmanı yerleştirilecektir” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim