Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) tarafından başlatılan eğitime katılan 17 MAG gerçekleştirilen arama kurtarma eğitimi ve tatbikatı ile eğitimlerini tamamlayarak resmen MAG saflarına katıldı.
MAG-DER eğitim çalışmalarını hızla sürdürüyor. Bu kapsamda 09 Ekim tarihinde startı verilen eğitimlere katılan 17 MAG adayı enkazda yapılan arama kurtarma eğitimine katıldı. Ardından yapılan arama kurtarma tatbikatından da başarıyla ayrılan MAG adayları resmen MAG saflarına katılmaya hak kazandılar.  Yapılan eğitim hakkında bilgi veren ve yeni MAG'lara hoş geldiniz diyen MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, "09 Ekim'de eğitimlere başladık. MAG tanıtımı, bireylere yönelik afet bilinç eğitimi, afet psikolojisi, arama kurtarmanın 5 aşaması, telsiz-ilk yardım-yangın eğitimlerini teorik olarak alan gönüllü adayların pratik Eğitimler ise enkaz eğitim alanında verildi. 21 Ekim'de pratik eğitimlerinde tahkimat-enkazda arama kurtarma, telsiz ve MAG ekipmanlarının tanıtılıp ve uygulandığı istasyonlarda eğitimlerini öğlenden sonrada İp bağlama teknikleri, iple sedye sabitleme eğitimini alarak başarılı bir şekildi zorlu geçen maratonu bitirdiler. Son olarak MAG yemini yapan gönüllü arkadaşlarımız aramıza katıldı. Katılan tüm arkadaşlarımıza önemli bir görev için Eğitimlere katılmalarından ve Eğitimleri başarılı bir şekilde bitirmelerinden dolayı teşekkür ederiz. Eğitimlerimiz belirli aralıklarla devam edecek. Projelerimiz için kaynak bulursak Yalova İlçelerimizde eğitim vererek yeni Mahalle yapılanmalarını çoğaltmak istiyoruz. Yeni Mahalleler için kaynak temin edilirse konteynır ve iç Ekipmanıyla birlikte yeni mahalleleri Yalova ya kazandırmak istiyoruz" dedi.

Yalova depremden mutlaka etkilenecek
Yalova'nın aktif fay hatlarının üzerinde kurulu bir il olduğunu hatırlatan Karaçam bu anlamda eğitimli insan sayısının mutlaka arttırılması gerektiğini dile getirdi. Karaçam açıklamasını şu şekilde sürdürdü, "Amacımız oluşacak depremde Yalova’da kendi yağımızla kavrulmak için gerekli çalışmaları yapmaktır. Yalova hem bursa, Marmara, Adapazarı İznik, Gemlik’te olacak depremlerden etkilenecek. Afet sonrasındaki ilk 72 saat, hayat kurtarma açısından en kritik saatlerdir. Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve Ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir. Mahalle afet Gönüllüleri mahallenin içinden çıkmış eğitim almış ve Ekipmanı olan bir kuruluştur.  Eğitim, Ekipman ve organizasyon sağlayarak, mahalle bazında, özellikle afet sonrasındaki kritik saatlerde müdahale imkân ve kabiliyeti vardır. Bu anlamda: Yalova MAG-DER olarak tatbikatlar ve eğitim tazelemelerine önem vermekteyiz ekipler bu şekilde daha hazır ve dinamik kalmaktadır. Kasım 2017 tarihinde  eğitim gören bu arkadaşlarımıza Subaşı beldemizde ve Fevzi Çakmak Mahallesinde sanal arama kurtarma tatbikatı yapacağız. Tatbikattaki amacımız MAG'ların birbirini yakından tanıması, kaynaşması, oluşacak olan herhangi bir Afet’te ekiplerin birbirine yardım etmeleri afet planlamamızda yer almaktadır. Afet Planlamasındaki yapıyı güçlü ve kalıcı kılmak için bu tatbikatlar zaman zamanda yapılacak. Afet Bilinç Eğitimleri mi almak istiyorsunuz gelelim! deprem öncesi deprem sırasında yapılacakları uygulamalı anlatalım. Çare sizsiniz! Eğer örgütlenmez, deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapmanız gerektiğinizi bilmezseniz, çaresiz kalırsınız! Eğitimlerimiz süresinde destek veren Belediye Başkanımız Vefa Salman'a, Kurumlardan Yalova İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü eğitmenlerine, Yalova Belediyesine ve İtfaiyesine, Yalova Belediyesi Engelsiz Kafe Personeline, Yalova Dağcılık ve Doğa sporları kulübü(YADOS) MAG Eğitmenlerine, eğitimler boyunca destek veren MAG arkadaşlara Desteklerinden dolayı teşekkür ederiz" 

Editör: TE Bilişim