Adalar’ın güneyindeki 65 km’lik faya da dikkat çeken Prof. Görür, “Kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem üretecek” dedi. Görür’e göre, 6 büyüklüğünde deprem üretecek normal atımlı kısa faylar Çınarcık Çukurluğu’nun güneyinde yer alıyor

İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin deprem üretme potansiyelini yerbilimleri açısından mercek altına alan ve Marmara’daki deniz araştırmalarının koordinatörlüğünü yapan İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “1999 depremleri Marmara Denizi’nin altındaki yerkabuğuna büyük miktarda stres yüklemiş ve bir sonraki deprem için hedef haline getirmiş durumda. Bilim adamları Marmara Bölgesi’ni bir tehlike alanı ilan etti. Tarihsel deprem kayıtlarının incelenmesi, stres transferi hesapları ve Kuzey Anadolu Fayı’nın bazı özellikleri, belirli bir zaman periyodu içerisinde bu bölgede büyük bir deprem olacağına işaret etmekte” dedi.

 

“110 km’lik hat en tehlikeli fay”

 

Prof. Görür, çalışmaların, Tekirdağ Çukurluğu ile Adalar arasında uzanan yaklaşık 110 km uzunluğunda olan fayın, Marmara’daki en tehlikeli fay olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Görür, “Bu fayın kırılması halinde 7’den büyük bir deprem üreteceğini biliyoruz. Ancak, bu fayın Gelibolu Yarımadası ile Orta Marmara Çukurluğu arasında kalan 60 km’lik kısmının 1912 Şarköy depremi sonucu kırılmış olabileceği ihtimali belirdi. Kırığın 1912 Şarköy depremine ait olması halinde, 110 km uzunluklu fay üzerinde beklenen depremin büyüklüğü azalacak. Doğrultu atımlı fay sisteminin ikinci üyesi Adalar’ın güneyinde uzanan 65 km’lik fay. Kırılırsa en fazla 7 büyüklüğünde deprem üretecek. Marmara Denizi’nde 6 büyüklüğünde deprem üretecek normal atımlı kısa faylar Çınarcık Çukurluğu’nun güneyinde yer alıyor. Bunların tsunami oluşturma potansiyelleri fazla. Büyük depremler sırasında meydana gelen titreşimler Marmara Denizi’nin kıta yamaçlarında deniz altı heyelanları oluşturur ve bunlar da tsunamiye neden olur. 17 bin sene önce Tuzla açıklarında dalga yüksekliği 10 metreyi bulan bir tsunamiye yol açan büyük bir heyelan bulundu. Tuzla-Maltepe hattında, doğrultu atımlı faylar tespit edildi. Bu faylar kendi başlarına büyük depremler üretmez, ancak beklenen Marmara depremi sırasında bulundukları yörelerin daha fazla hasar görmesine neden olabilirler. Beklenen depremde Marmara Denizi’nin güneyi kuzeye nazaran çok daha fazla etkilenecek” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim