Yalova Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete 2014/2015 Eğitim ve Öğretim yılının çok başarılı geçtiğini dile getirdi.
Yalova Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete 12 Haziran 2015 Cuma günü çalan son ders zili ile sona eren 2014/2015 eğitim öğretim yılını değerlendirdi. Mete Yalova açısından başarılı bir eğitim yılı geçirdiklerini dile getirdi. İl genelinde yıl içinde yapılan çalışmaları maddeler halinde kamuoyu ile paylaşan Mete, "Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavına 56 ortaokulumuzdaki 3012 öğrencimiz  katıldı.  Merkez ve taşradaki ortaokullarımızda sınavlara yönelik  yetiştirme kursları açıldı,  iki dönemde iki deneme sınavı yapılarak öğrencilerimizin sınav heyecanını yenmesine yönelik çalışmalar yapıldı.  Ulusal düzeydeki  temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı sonuçları okul ve ders bazında ayrı ayrı değerlendirilerek gerekli önlemler alındı.  Bu çalışmaların ürünü olarak 2014 yılı  Türkiye genelindeki  tüm dersler il ortalamamız 2015 yılı temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavında  %4.0  artarak 60.02 olarak gerçekleşti. Özellikle bir önceki yıla oranla Türkçe, Matematik, İngilizce, derslerindeki başarı oranımız yükselmiştir" dedi.
YGS'de Dereceye Giren Öğrenci Sayısı Arttı
YGS sınavında Yalovalı öğrencilerden ilk 50 bine giren öğrenci sayısının arttığına da dikkat çeken Mete, "Yüksek öğretim hazırlık kapsamında liselerimizde bölge toplantıları  yapılarak sınava girecek 2365 öğrencimize  yönelik her dönemde bir deneme sınavı yapılarak tecrübe kazanmaları sağlandı. 2014-2015 YGS sonuçları karşılaştırıldığında Türkiye genelinde ilk 50.000 bine giren öğrenci sayısında %3.7’lik bir artış tespit edilmiş olup, yerelde yapılan çalışmaların meyveleri alınmaya başlanmıştır. Etkin ve kaliteli bir eğitim öğretim için okullarımızda öğrencilerimize yönelik olarak meslek tanıtımı  alanında rehberlik hizmetleri gerçekleştirildi" diye konuştu.
637 bin Süt, 57 bin Paket Kuru Üzüm Dağıtıldı
Okullarda dağıtılan okul sütü ve bu yıl ilk kez başlanan Kuru Üzüm dağıtımı hakkında da bilgi veren Yalova Milli Eğitim Müdürü Cengiz Mete, "2015-2016 eğitim öğretim yılına yönelik olarak  kalitenin üst düzeye çıkartılması ile okullar arasındaki kalite farkının en az düzeye indirilmesi için ikili eğitimden tekli eğitime geçiş kapsamında Saffet Çam Ortaokulu, Öğretmen Yusuf Ziya ilkokulu ve Mareşal Fevzi Çakmak  ilkokulu tekli eğitime  geçmesi,  Sevim Göğez Okulunun Ortaokula dönüştürülmesi için kararlar alınarak uygulamaya konuldu.
Temel eğitim kurumlarımızdan ilkokullarımızda geride  bırakmış olduğumuz eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı destekli olarak 2014-2015 eğitim-öğretim yılı II. Dönem şubat ayından itibaren haftanın 3 günü (Pazartesi-Çarşamba-Cuma) 13.140 öğrenciye 637.219 adet süt, 57.100 paket de kuru üzüm dağıtımı yapılarak sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunulmuştur.
Ulusal ve uluslararası projeler açısından 2014-2015 eğitim-öğretim yılı etkin ve verimli geçti. Türk Ulusal Ajans Eylül 2014 verilerine göre ilimiz öğrenci başına düşen hibe miktarında ülke birincisi oldu. Bu eğitim öğretim  döneminde Avrupa Birliği Destekli olarak 24 proje yürütüldü, projelerden toplam 803 öğrenci, öğretmen ve yönetici yararlandı. İl genelinde eğitim kalitesinin arttırılmasına yönelik olarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan hibe ile ‘ Eğitimciler İçin 21 Yüzyıl Becerileri, Eğitsel Değerlendirme ve Tanılamada Yenilikçi Bilimsel Metotlar, 4+4+4 Stratejik Planlama, Özgül Öğrenmede İnovatif Yöntemler adlı projeler yürütülerek 187 öğretmen ve yöneticinin eğitimi gerçekleştirildi" dedi.
Mete açıklamasında 2014/2015 Eğitim ve Öğretim yılı ile ilgili şu detaylara da yer verdi;
"Bilimsel  TÜBİTAK Destekli olarak Ortaöğretim Projelerine 2014 yılında 14 proje ile başvuran ilimiz 2015 yılında başvuru sayısını 162 projeye çıkarmıştır, Ortaokul ve liselerimizde 38 adet TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlenerek 190.000 TL katkı sağlanmıştır. Ortaokullara yönelik düzenlenmiş olan Bu Benim Eserim projesine ilimizde 68 proje başvuruda bulunularak öğrencilerin akademik gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.
Öğrencilerimizin ülkemizi ve milli değerlerimizi tanımasına yönelik olarak 430 öğrencimiz hayırseverimiz tarafından Ecdadı tanıması için Çanakkale’ye götürülmüştür. Ayrıca okullarımız tarafından da eğitimin bir parçası olarak 96 il dışı, 13 il içi gezi faaliyeti gerçekleştirilerek öğrencilerimizin sosyal ve kültürel gelişimine destek olunmuştur.
Bu eğitim öğretim yılında  Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nce ulusal düzeyde hazırlanan “Genç Sadâ” Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasının  bölge finaline ev sahipliği yaptık.
2014-2015 eğitim-öğretim yılı sanatsal ve kültürel faaliyetler açısından okul ve kurumlarımız için dolu dolu geçmiştir.  Bu etkinlikler  tiyatro şenliği, şiir dinletisi, resim sergisi, müzik etkinliği, anma programları; resim, şiir, kompozisyon ve karikatür alanlarında 41 etkinlik gerçekleşmiştir.
Öğrencilerimizin sınavlara en iyi düzeyde hazırlanması için gerekli önlemler alınırken, sosyal ve kültürel gelişimleride göz ardı edilmemiştir. Bu kapsamda, Sosyal Okul Projesi, İnandığımız Kitabı Birlikte Okuyoruz, gibi  35 den fazla yerel proje başarı ile yürütülmüştür. Spor alanındaki 25 den fazla faaliyet kurum ve okullarımız tarafından desteklenerek 586 öğrencimizin katılımı sağlanmış, bu yarışmalardan Türkiye geneli okul sporları alanında 3 altın 2 bronz madalya alınmış, Bölge geneli okul sporları alanında 2 altın 3 bronz   madalya  kazanarak bizleri gururlandırmışlardır. 
2014- 2015 eğitim öğretim yılında Şaban Temüge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimiz ‘ Ulusal Altın Kep’ yarışmasında Türkiye’de birinci olarak bizleri onurlandırmış, Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi Öğrencileri  ‘En Uzun Retrospektif Resim Sergisi’ rekoru ile Yalova adını Guinness Rekorlar kitabına  yazdırmıştır.
Özel eğitime ihtiyaç duyan dezavantajlı öğrencilerimize yönelik olarak 16 örgün eğitim kurumumuzda özel eğitim sınıfı oluşturulmuştur. Dezavantajlı öğrencilerimiz için özel eğitim ilkokul ve ortaokulu, özel eğitim mesleki eğitim merkezi, özel eğitim iş uygulama merkezi, bilim sanat merkezi ve rehberlik araştırma merkezi ile hizmet verilerek eğitim öğretim ihtiyaçları karşılanmıştır. Özel eğitim kapsamında evde eğitime ihtiyaç duyan 10 öğrencimiz ile 0-23 yaş arası okul çağında olan 1.462 öğrencimizin özel eğitim hizmetlerinden istifade etmesi sağlanmıştır.
İlimiz, Mobil RAM hizmeti ile 0-36 ay erken Çocukluk Dönemi Birimi açılarak ülke genelinde bir ilke imza atılmıştır. Rehberlik araştırma merkezince il genelinde 1.000 öğrencinin bireysel incelemesi yapılmış ve yerleştirilmiştir. Madde bağımlılığı ile ilgili rehber öğretmenlerimize, öğrencilerimize ve ailelerine yönelik seminerler verilmiştir
YGS-LYS sınavları ile Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş sınavlarına katılan öğrencilere destek için il, ilçe merkezlerinde 18 kurumda Danışma Hattı ve Kariyer Danışmanlığı birimi kurulmuştur.
Müdürlüğümüz dezavantajlı öğrencilerimizin ailelerine yönelik olarak sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan ulusal düzeydeki projelere destek sağlayarak gönül birlikteliğine katkıda bulunmuştur.
Fatih Projesi Kapsamında 2013-2014 yılları arasında 292 Akıllı Tahta kurulmuş, 1703 Tablet Bilgisayar öğretmen ve öğrencilerimize dağıtılmıştır. 2014 -2015  eğitim öğretim yılında ise 120 Tablet Bilgisayar öğretmen ve öğrencilerimize dağıtılarak, 284  akıllı tahta kurulumu yapılmıştır. 2015-2016 eğitim öğretim yılında 970 akıllı tahta kurulumu ile 2682 öğrencimize Tablet Bilgisayar dağıtımı yapılacaktır. 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılında kurumumuza bağlı okullarda öğrenim gören öğrencilerimize toplam 474.891 adet ücretsiz kitap dağıtımı gerçekleştirilmiştir
2015 -2016 eğitim öğretim yılında hizmete girecek olan  6 okulumuz için  sıra, masa ve donatım ihtiyaçları karşılanmakta olup 7 okulumuzun konferans salonu yapımı devam etmektedir. Okullarımızda Z-kütüphane(Zenginleştirilmiş Kütüphane) yapımı yaygınlaştırılmakta olup 2 okulumuza Z-kütüphane kurulmuştur.
Yaygın eğitimin gerçekleştirildiği Halk Eğitim Merkezlerimizde  toplam 826 kurstan 16.676 kişi yararlanmış, yıl sonunda kurslarda yapılan faaliyetler Yalova merkez ile ilçelerimizde halkımızın beğenisine sunulmuştur. Ayrıca Etkin ve kaliteli bir eğitim öğretim için Lise ve Ortaokullarımızda  öğrencilerimize yönelik olarak 266 öğretmenimiz tarafından destek ve yetiştirme kursları düzenlenmiş, bu kurslardan toplam 3.965 öğrencimiz faydalanmıştır. Yaygın eğitim kapsamında özellikle bu yıl  0-18 yaş aile eğitimlerine ağırlık verilerek toplumsal gelişime katkıda bulunulmuştur.
Taşımalı Eğitim kapsamında  Yalova genelinde 51 okulumuzda 1.455 öğrenci taşımalı eğitimden faydalanmış, taşınan öğrencilere öğlen sıcak yemek verilmiştir. Bu taşımayı gerçekleştiren 191 servis şoförüne Müdürlüğümüz tarafından Servis Taşımacıları Eğitim Semineri düzenlenmiştir.
Kaliteli bir eğitim ve öğretim için  fiziki alt yapıya yönelik olarak 2014–2015 Eğitim Öğretim Yılında Yapımı Tamamlanan Okullarımız: 16 derslikli İsmetpaşa İlkokulu/Ortaokulu, 24 derslikli Toki İlkokulu, 24 derslikli  Adnan Menderes Mahallesi İlkokulu, 8  derslikli  Altınova İmam Hatip Ortaokulu, 4 derslikli Termal Yenimahalle Gümüşdere Ortaokulu, 3 derslikli Altınova Piyalepaşa Anaokulu, 5 derslikli Armutlu İmam-Hatip Ortaokulu Ek Binası (Kat İlavesi) , 16 Derslikli ve 200 yatak kapasiteli pansiyonlu ve spor Salonlu Prof. Dr. Necmettin Erbakan Sosyal Bilimler Lisesi tamamlanan okullarımız arasındadır.
2015 – 2016 eğitim öğretim yılı hazırlıkları 2015 yılı şubat ayı itibari başlamış yeni eğitim öğretim yılına  yetiştirilmek üzere okullarımızda 14  büyük ve 29 küçük onarım çalışmaları için ihaleye çıkılmıştır.
Bölgemizdeki nüfus artışı göz önüne alınarak yapılan fizibilite çalışmaları sonucunda 2015 -2016 eğitim öğretim yılında faaliyete geçirilmek üzere; 24 derslikli  Merkez Anadolu Lisesi ve Spor Salonu , 16 derslikli  Çiftlikköy İmam Hatip Ortaokulu, , 8 derslikli  Çınarcık İmam Hatip Ortaokulu, 24 derslikli Merkez Kız Meslek Lisesi (TOBB Hibesi), 24 derslikli Çiftlikköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi+Uygulama Anaokulu(TOKİ)  yapımı devam etmektedir. Otistik Çocukların Eğitim Merkezi, Çiftlikköy İlkokulu, Armutlu İmam-Hatip Ortaokulu ve İmam-Hatip Lisesi Külliye projesi, Rehberlik Araştırma Merkezi, Halk Eğitim Merkezi, Tersanecilik Lisesi atölyeleri arsa temini ve proje yapım aşamasındadır.
2014-2015 eğitim öğretim yılında kurumumuza bağlı okul ve kurumlarda 3038 personel görev yapmış olup, bu personelin 2667 si öğretmenler ( 644 sınıf öğretmeni, 189 branş öğretmeni, 155 okul öncesi öğretmeni), 272 yöneticiler ve 99 tanesi de yardımcı hizmetlilerden oluşmaktadır. Ayrıca okullarımızda 240 İŞKUR destekli personel kaliteli eğitim için 8 ay süre ile katkıda bulunmuştur. Geride bıraktığımız eğitim öğretim yılında ilimize; isteğe bağlı, özür durumu ve ilk atama olarak toplam 149 öğretmenin ataması yapılmış,  70 öğretmende ilimizden ayrılmıştır.  Bu eğitim öğretim yılında il genelinde 74 müdür, 2 Müdür baş yrd ve 132 müdür yrd ataması gerçekleştirilmiştir.
 Okul ve kurumlarımızdaki öğretmen yönetici ve personelin mesleki gelişimlerini ve eğitim kalitesini artırmak için 123 mahalli hizmetiçi eğitim kursu açılmış 1198 kişi eğitim almıştır. Ayrıca okullarımız ve müdürlüğümüz tarafından açılan 12 konferans ve seminer alanlarındaki akademisyen ve uzmanlar tarafından verilerek  mesleki gelişim desteklenmiştir"


Editör: TE Bilişim