Yalova'nın merkez köyü statüsündeki Samanlı, Safran, Kazimiye, Elmalık ve Hacımehmet köylerinin, köy statüsünden çıkartılıp mahalle olarak merkeze bağlanmasının Belediye Meclisi gündemine gelmesini yankıları sürüyor. Konuyla ilgili olarak adı geçen Samanlı Köyü Muhtarı Çetin Pehlivan, Safran Köyü Muhtarı Necmi Metan, Hacımehmet Köyü Muhtarı Ahmet Güden, Kazımiye Köyü Muhtarı  Akın Öztürk ve Elmalık Köyü Muhtarı Melih Boz ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda kendilerine fikir danışılmaksızın böyle bir karar alınmasının yanlış olacağına vurgu yapan muhtarlar yaptıkları açıkamada, "5 köyün Yalova'ya mahalle olarak bağlanmasına 5 köyün muhtarı ve halkı olarak karşıyız. Bu 5 köyün hepsi altyapısını tamamlamış, hayvancılık ve tarımın yapıldığı köyler. Çöp toplama dışında belediyeye ihtiyaç duymayan köyler. Bu köyler arazileri bol, değerli yani kolay rant elde edilebilecek köyler. 

Şu anda sadece Samanlı köyünde bin adet büyükbaş hayvan, 250 adet küçükbaş hayvan bakılıyor. Onun dışında sebze, meyve dikimi ve ekimi de yaygın. Bu köylerin mahalle olarak Yalova'ya bağlanması tarımın ve hayvancılığında ciddi bir darbe yemesi anlamına gelir. Yalova tarımsal ürünler bazında daha dışa bağımlı bir duruma gelir. Bizim yerlerimizi satıp sonra köyümüze gelenlerin yaptıkları villalarda kapıcılık yapmamızı istiyorlar. Yalova Belediyesi 2014 yılına kadar neredeyse bu köylerin hiç birinde bir karış yol yapmamıştı. Hepsi Özel İdare ve Valilik tarafından yapıldı. Yalova Belediyesi köyümüzden vergileri alır, su paralarını toplar, İnşaat ruhsatlarını verir, istediği yeri imara açar ama hizmete gelince vermez. Sadece çöplerimizi toplar. Örneğin Safran Köyü Muhtarı olarak belediyeden 5 tane çöp konteynırı istedik vermedi.
Biz halimizden mutluyuz. Köylerimizle ilgili böyle bir karar alınmak istenip bu konu meclise taşınırken kimse bize fikir danışmadı. Kaldı ki mevcut belediye başkanının, 'Ben köylerin statüsünü bozmayacağım. Aksine köylerimizi destekleyeceğim. Benim belediye başkanlığım döneminde asla böyle bir durum yaşanmayacak' dedi. Ama bu sözü tutmadı.
Biz 5 köyün muhtarı olarak bu kararı halkımızın vermesini istiyoruz. Ben yaptım oldu mantığı hiç hoş değil. Yasa gereği belediye meclisi bu kararı alıp bunu Danıştaya götürebilir. Ama doğru olan bu kararı bu köylerde yaşayan halkın vermesidir. Biz 5 köyde referandum yapılmasını ve çıkan karara saygılı olunmasını istiyoruz" dediler. 

Editör: TE Bilişim