Kaya, Ortaburun Göleti’nde geçtiğimiz aylarda vana kapaklarında yaşanan sorunların giderildiğini belirterek, 5 milyon m3 kapasiteli barajın su tutmaya başladığını, tarımsal sulamada kullanılması planlanan burada toplanan suyun Çınarcık’ın içme suyu şebekesine verilmesi halinde bölgenin içme suyu ihtiyacını tek başına karşılayabilecek kapasitede olduğunu sözlerine ekledi.

“2004’ten bu yana Ortaburun’daki 5 milyon m3 su kullanılamadı”

Kaya, “Ortaburun’daki baraj 2004’te yapıldı. O tarihten bugüne ne tarımsal sulamada, ne de içme suyunda kullanılamadı. Ortaburun Göleti’nden döşenecek bir isale hattı ile Çınarcık bölgesine içme suyu verilebilir. Ancak bu su arıtma yapılmadan içme suyu olarak kullanılamaz. Grup toplantılarında da bu konu gündeme gelmişti.Çınarcık’ın batısı zaten Delmece Yaylası’ndan suyu alıyor. Delmece’nin suyu Teşvikiye ve Kocadere ile birlikte ortak olarak kullanılıyor. Ortaburun Göleti’nin içme suyunda da kullanılabilmesi için girişimlerde bulunacağını ve bu doğrultuda meclise önerge vereceğini belirtti. Ortaburun Göleti’ni besleyen kaynakların ise Delmece Yaylası’ndan geldiği ve su kalitesiyle debisinin Gökçe Barajı’ndan daha yüksek olduğu ifade ediliyor.

Alkış, “Su sempozyumunda gündeme gelmeli” 

İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış ise, Yalova Su Sempozyumu’nun önümüzdeki dönemde yapılacağını belirterek, bu konunun orada da gündeme gelmesi gerektiğini kaydetti. Alkış, Yalova’nın tek içme suyu kaynağı olan Gökçe Barajı’nda burasının alternatif olabileceğini belirtti. Alkış, “Buradaki su sadece Çınarcık’ı bile beslese bizi çok rahatlatır. Yapılacak bu tür girişimleri olumlu karşılıyorum” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim