Osman Gazi Köprüsü güzergâhındaki köylerde araziler iki yılda yüzde 100 değerlendi. Bölgede arazi yatırımı yapmak hala çok cazip. Emlakçılar köprününaçılışı ile yeniden hareketlenme olacağını söylüyor.
Türkiye’nin ulaştırma alanındaki en büyük yatırımlarının başında gelen 433 km uzunluğundaki Gebze-Orhangazi-İzmir (Osman Gazi Köprüsü ve bağlantı yolları dahil) Otoyolu Projesi’nde sona gelindi. Osman Gazi Köprüsü’nün son tahliyesi, geçtiğimiz günlerde Cumhur­başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başba­kan Ahmet Davutoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakam Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle yerleştirildi. Toplam 7 bin 918 personel, bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugüne ka­dar kamulaştırmalar dahil 12 milyar 911 milyon TL harcandığı ifade edildi. Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Pro­jesi, Gebze’den başlayıp, Dilovası ile Hersek Burnu arasında yer alan İzmit Körfezi’ni uzunluğu 2.682 metre olan asma köprü ve her iki taraftaki viyadükler ile geçerek, Yalova’ya bağlı Altınova ilçesinin Hersek Köyü üzerinden, Çavuşçifliği Köyü’nün yakınında D-575 no’lu Karayolu üzerindeki kavşağa bağlanacak. Bu kavşaktan sonra yeni otoyol, sırasıyla Altınova’ya bağlı Havuzdere Köyü ile Tavşanlı beldesini, Çiflikköy ilçesine bağlı Kabaklı, Kılınç ve Laledere köylerini takip edecek. Otoyol, Orhangazi ve Gemlik yakınlarından devam edip Ovaakça kavşağı ile Bursa çevre yoluna bağlanacak.
Fiyatlar İstanbul ile yarışıyor
Köprü ve Otoyol projesi ile birlikte bölgedeki arsa ve arazi fiyatları da %100 oranında arttı. Bölgenin tersane yatırımcılarına ev sahipliği yapması ile birlikte arazi fiyatlarının 10 yıl öncesine göre yaklaşık 50 kat arttığı ifade ediliyor. İki yıl önce metrekaresi 200 ila 250 TL olan sanayi imarlı arsalar bugün 300 ila 400 TL’den alıcı bulabiliyor.
Yine iki yıl önce 50 ila 80 TL aralığında olan Altınova civarındaki tarlaların bugünkü fiyatı, 100-150 TL’ye yükselmiş durumda. Yalova bölgesinde villa ve çiftliklerin yoğun olarak yer aldığı Kadıköy’de iki yıl önce metrekare bazında 300-400 TL aralığında olan villa imarlı arsalar, şimdilerde 600 ila 700 TL’den satılıyor. Köprü projesi ile birlikte asıl gelişmenin Altınova ile köprü ayaklarının oturacağı Hersek Burnu’nu kuşbakışı gören yamaçlarda olması bekleniyor. Bu güzergahta Subaşı beldesi Çavuşçifliği, Kabaklı, Sultaniye ve Kazımiye köyleri bulunuyor. Köprü bağlantı yolunun geçeceği köyler ise buralara göre daha içeride yer alıyor. Yaklaşık iki yıl önce metrekaresi 30 ile 50 TL olan Subaşı civarındaki tarlaların bugünkü metrekare fiyatının 50 ila 80 TL aralığında olduğu ifade ediliyor.
En değerli köy arazileri Yalova'da
Altınova’ya bağlı köyler içerisinde en cazip ve en değerli arazilerin bulunduğu köy ise köprünün ayaklarının kurulacağı Hersek Köyü. Köyde iki yıl önce 200 ila 250 TL’den satılan sanayi imarlı arsaların Köprü geçişinin en yakın bölgelerinden olan metrekare fiyatı şu anda 300 ila 400 TL’ye kadar çıkmış durumda.
Burada hemen şunu belirtelim; Altınova’ya bağlı köylerden arazi alırken biraz temkinli olmakta fayda var. Çünkü yeni köprü yolu güzergahından dolayı bazı araziler istimlak edilmiş durumda. Köy yollarının asfalt olduğu bölgelerde arazi fiyatları hayli yüksek. Örneğin, Yalova-Karamürsel arasında yer alan Çiflikköy ilçesinden iç kesimlere gidildiğinde yol üstündeki Sultaniye’de yola yakın villa imarlı arazilerin fiyatları bugün 300-400 TL’den başlıyor. Buradan biraz iç kesimlere gidildiği vakit dağ ile ova arasında kalan Gacık ve Laledere köylerinde yola yakın tarlaların metrekare fiyatları ise 70 ila 100 TL aralığında değişiyor.
“Yalova’da arsalar yüzde 100 değerlendi”
Eva Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı 'da bölgede yaptıkları araştırmalarda fiyatların astronomik boyutlarda arttığını dile getirdi. Yazıcı, "Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu ve Osman Gazi Köprüsü projesi hayata geçtiğinde Yalova’nın İstanbul, Kocaeli ve Bursa ile bütünleşmesine önemli katkılar sağlamasını bekliyoruz. Tüm bu gelişmeler Yalova’daki gayrimenkul sektörünün de ivme kazanmasına sebep olmuş durumda. Bölge, geçtiğimiz üç yıldır artış trendinde; bölgedeki arsa fiyatları yüzde 100’ün üzerinde değerlendi. Özellikle Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu projesi güzergahı üzerinde yer alan ilçeler, arsa yatırımı için en çok tercih edilen bölgeler olarak öne çıkıyor. Yabancılar yatırımlarını daha çok kaplıcaların olduğu Termal, Çınarcık, Altınova ve Armutlu ilçelerinde konut ağırlıklı sürdürüyor. Konut fiyatları Yalova’da yabancıların da ilgi duyduğu bazı bölgelerde son beş yılda yüzde 100’e yakın artış gösterdi. Trendin bu hızla devam edeceğini öngörmüyoruz ancak hala yukarı doğru hareket beklemenin yanlış olmadığını düşünüyoruz. Her altyapı projesi açıklandığında projenin çevresinde bulunan gayrimenkul fiyatlarında da artış görülür. Bu durum bizim gibi dinamik ve gelişmekte olan gayrimenkul piyasasına sahip bir ülke için beklenen bir durum. Proje tamamlanıp kullanıma açıldığında ise ikinci bir dalga olarak tekrar gayrimenkul fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Biz bu bölgede çok ciddi artışlar yaşandığı için projenin kullanıma geçmesiyle beraber gayrimenkul fiyatlarının ulaşım kolaylığına ve özelliklerine göre orta vadede yüzde 20-30 bandında yukarı yönlü yeniden harekete geçeceği kanaatindeyiz" dedi. 
Editör: TE Bilişim