Açılışta bir konuşma yapan Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal, Balkan Savaşları’nın 100.yılı dolayısıyla yapılan etkinlikler hakkında bilgiler verdi. Kardeş şehirlerle proje çalışması, halk oyunları gösterileri, gazeteciler buluşması, şairler buluşması ve fotoğrafçılar buluşması gibi organizasyonlar düzenlendiğini söyleyen Başkan Koçal; “Bu etkinliklere hem Balkan Savaşı’nın 100.yılı münasebetiyle hem de Osmanlı Devleti’nin beylikten devlete geçme nişanı olan Yalakova Savaşı’nın 710. yılı münasebetiyle sempozyum organize ettik. Bu sempozyumda emeği geçen hocalarımıza teşekkür ederiz. Bütün bu konuların başında yer alan, direktifler veren, sempozyumları başarıyla sürdüren Halil İnalcık hocamıza saygılarımızı iletmek istiyorum. Allah kendisine şifa versin. Kendisine bu milletin ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bugün buradaki etkinlik bir çeşme açılışı yapmak istedik.Geçen sene tamamlanmamıştı. Yapımında emeği geçen başta eşim Suna Koçal’a, Mimar Muharrem Hilmi Şenalp’a, Hüsn-i Hat Hüseyin Kutlu’ya ve Semih İrteş’e teşekkür ederim” dedi.

 

Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yalova’nın tarihi ayağını geç de olsa öğrenmiş olduk. Son birkaç yıldır Halil İnalcık hocamızla Yalova’da bir hareketlenme başladı. Bana göre Yalova’ya bir ivme kazandırdı. Bu fırsatla beraber ecdadımızı gençlerimize daha çok anlatma fırsatı bulduk. Bugün güzel bir sempozyum gerçekleştirildi. Hocalarımızı kutluyorum. Çeşme, camii, medrese bizim olmazsa olmazlarımızdandır. Böyle bir güzel eserin yapılmış olmasını çok önemli buluyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

 

Yalova Belediyesi tarafından yaptırılan Osmanlı Çeşmesi’ni memnuniyetle karşıladığını ifade eden Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal’a teşekkür ederek açılışın hayırlı olmasını diledi.

 

Açılışın ardından protokol mensupları ve sempozyuma davetli öğretim görevlilileri Osmanlı Çeşmesi’nin açılışını yaparak, çeşme önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

 

Editör: TE Bilişim