2012 yılında hizmete giren Osmanlı Çeşmesi neredeyse 5 yıldır musluksuz olarak bekliyor. Bunun sebebi ise takılan tüm musluklarının belirli aralıklarla kimliği belirsiz kişiler tarafından çalınması.
Bundan 5 yıl önce dönemin Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti eski milletvekili Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediyesi eski  Başkanı Yakup Koçal ve eşi Suna Koçal ile birlikte Osmanlı Parkı'nda açılışı gerçekleştirilen Osmanlı Çeşmesi orijinallerine uygun olarak inşa edildi. Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 710, Balkan Savaşları'nın 100. yılı sebebiyle yaptırılan çeşmenin mimari projesini Hilmi Şenalp gerçekleştirdi. Çeşmenin çatısı kurşun levha ile kaplandı. Bakır alem ve musluğu pirinçten yapılan çeşmede Marmara mermeri kullanıldı. Mermer yüzeylerde oyma süslemeler yapıldı. Çatı altı tavan süslemelerini Yalova Belediyesi eski Başkanı Yakup Koçal'ın sanatçı eşi Suna Koçal, çeşmenin mermer yüzeylerinde ise ünlü hat sanatçısı Hüseyin Kutlu ve kalem işini Semih İrteş yaptı.
Ancak çeşme açılışından 1 ay sonra Osmanlı dönemini yansıtan orijinal muslukların çalınması nedeniyle, ilk kez musluksuz kaldı. Belediye bundan sonraki dönemde bir kaç kez daha orijinal musluk yaptırarak taktırsa da her seferinde yeniden çalındı. Bunun üzerine normal musluk takma kararı alan belediye, bu musluklarında hırsızlar tarafından sökülerek çalınması sonrasında kelimenin tam anlamıyla pes etti. Yaklaşık 5 yıldır musluksuz bekleyen Çeşme, buna rağmen Osmanlı döneminin o ihtişamını yansıtmayı sürdürüyor. Yalova'ya gelenler tarafından önünde sıkça fotoğraf çektirilen noktalardan birisi olan çeşme, Yalova'nın imaj noktalarından birisi olmayı sürdürüyor.

 

Editör: TE Bilişim