İnsan hayatının tüm sürecinde rol alan tek mesleğin güvenlik olduğunu söyleyen Güvenlik-İş Sendikası Yalova İl Başkanı Tekin Yalçın, “Bu meslek çalışanları görmezden gelinmemesi ve toplum nezdinde itibar ve saygınlığın artırılması gerekiyor. Türkiye’de bulunan 20 tane iş kolundan birinin güvenlik ve savunma iş kolu olduğunu bu kolun bir insanın doğumundan ölümüne kadar tüm sürecin de rol alan tek meslek olduğunu bilmenizi isterim. Düşünün bir insan doğduğu hastaneden, yaşamı boyunca gittiği eğitim kurumları ve çalıştığı kurumlardan tutun, sosyal faaliyetlerini gerçekleştirdiği donatılara kadar her yerde güvenlik görevlileri yer alır. İkamet ettiği sitede veya hayatın her alanında hatta mezarlıkta dahi güvenlik görevlileri aktif rol almaktadır. Bundan dolayı bizleri sadece başınız sıkıştığında değil her zaman can ve mal güvenliğinizi sağlamak için her yerde olduğumuzu bilerek hatırlayın” dedi.

“Koruma ve güvenlik dışında bir işte çalıştırılamazlar”

Türkiye’de aktif 283 bin güvenlik görevlisinin bulunduğunu söyleyen Yalçın, güvenlik görevlilerini bazı kurum müdürlerinin farklı işlerde çalıştırdığını iddia etti. Yalçın, “Kamu kurum ve kuruluşlarda bazı yöneticiler 5188 özel güvenlik kanunu hiçe sayarak güvenlik görevlilerini güvenlik dışında işlerde çalıştırdıklarını duyuyoruz. 5188 kanunun 16. maddesinde söyle diyor; ‘özel güvenlik personeli, kanunda belirtilen koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştırılamaz’. Artık güvenlik görevlilerini özel işlerinizde kullanmaktan vazgeçmelerini tavsiye ediyoruz. Özelikle kadroya geçişlerden sonra bazı kurum müdürleri güvenlik görevlilerine yönelik baskıların artığını ve şuraya sürerim buraya gönderirim gibi söylemleri olduğunu duymaktayız. Bu konuda kurum müdürlerine 5188 kanunu iyi okumalarını ve ona göre hareket etmelerini tavsiyede bulunuyorum” diye konuştu.

“Hukuk önünde hesaplaşacağız”

Sendikal haktan vazgeçilmesi konusunda bazı üyelere baskılar yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını da söyleyen Yalçın, “Devletimizin güvenlik görevlilere yönelik sendikalara üye olma hakkı tanıdığından dolayı bu anlamda Türkiye genelinde güvenlik iş sendikamıza 35 binin üzerinde güvenlik görevlisi arkadaşımız sendikamızı seçerek üye olmuşlardır. Türkiyede taşeron işçilikten gelip genel başkan olan tek başkan güvenlik iş sendikamızın genel başkanı Sayın Ömer Çağrıcı’dır. Ancak son zamanlarda bazı kamu kurumlarda kurum amirleri güvenlik görevliler güvenlik iş sendikasından istifa ettirilmeye çalışıldığı farklı sendikalara yönlendirildiği duyumları alıyoruz. Buradan kurumları acık olarak uyarıyorum bunun altında kalacaklar. Sendikal kanuna göre hiç kimse sendikalara üye olup olmama veya sendika seçme konularında zorlanamaz. Bu girişim içerisinde bulunanlar bilsinler ki olanlarla en kısa zaman da hukuk önünde hesaplaşacağız” dedi.

Editör: TE Bilişim