Hisarcıklıoğlu, “Yeni Teşvik Sistemini önemsiyoruz”

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada; Yeni Teşvik Sistemindeki, özellikle 5 unsuru çok önemsediğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, bu unsurları şöyle sıraladı; “Teşvik sisteminde bölgelerin il bazında 6'ya ayrılması çok önemlidir. Bu sayede iller arasındaki dengesizlikler en aza indirilmiştir. Ekonomi yönetimimiz burada da bir ilki gerçekleştirmiş ve yeni ihtiyaçlara göre illerin bölgeler arasında geçiş yapabilmesinin önünü açık tutmuştur. Yeni Teşvik Sisteminde stratejik sektörlere, yatırım yerine bakılmaksızın, büyük teşvikler verilmesi çok önemli bir adımdır. Bu yatırımlarda bir yandan yüksek teknolojili sanayiye geçiş ve cari açığı azaltma hedefi gözetilmiş ama diğer yandan da büyük istihdam sağlayan geleneksel sektörlerimiz ihmal edilmemiştir. Özellikle bütün dünyada işsizlik sorununun hızla büyüdüğü bir dönemde istihdam yoğun sektörlerimize verilen bu desteğin sonuna kadar arkasındayız.

Babacan, “Amaç özel sektöre sinyal vermek”

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise konuşmasında; TOBB'un çatı örgütü sıfatını, sadece tanımı Oleybet ve faaliyetleri gereği kazanmadığını belirten Babacan, her alandaki etkinliği ve hükümetin politikalarına verdiği destekle, yaptığı eleştiri ve katkılarla hak ettiğini ifade etti.

Yeni teşvik paketinde bir önceki teşvik sisteminin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirerek hem eskisini revize etmek hem de bir adım ötesine götürmeyi amaçladıklarını kaydeden Babacan, ''Burada bölgeler son derece önemli. TÜİK bölgeler için yeni kriterler oluşturdu. Arkasından Kalkınma Bakanlığımız her bir il için sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi oluşturdu. Burada sadece ekonomik kriterler değil sosyal kriterler de var'' diye konuştu. Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeylerine göre durumu daha iyi olan illere daha az teşvik, daha kötü olan illere daha çok teşvik verdiklerini söyleyen Babacan, teşvik uygulamasında bir dengeleme çabasının gözetildiğini ifade etti. Yeni teşvik paketinin amacının sadece bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak olmadığını belirten Babacan, amacın Türkiye'nin ihtiyacı olan alanlarda yatırım konusunda özel sektöre ''sinyal vermek'' olduğunu söyledi.

Kemal Bayrı

Editör: TE Bilişim