Bayraktepe Mahallesi Pamuk Sokak'ta 20 gün önce meydana gelen ve neredeyse bir sokağı yok eden toprak kayması ile ilgili önlemler alınıyor. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman konuyla ilgili bir açıklama yaparak burada yaşanan toprak kayması olayının eskiden beri devam ettiği dile getirdi. Bölgenin afete maruz bölge ilan edilmek istendiğini de vurgulayan Salman, "Son günlerde basın yayın organlarında sıklıkla bahsi geçen Bayraktepe Mahallesi Pamuk Sokak’ta başlayan heyelanla ilgili olarak yaşanan durumu halkımızla paylaşmak gereği ortadadır. İlgili alanda halihazırda yaşananlar ne yazık ki bugüne ait bir sorun olmaktan uzaktır.

İlimiz Merkez İlçesi, Fevziçakmak Mahallesi, Radar Cad, Pamuk Sokağın güney doğusunda, Yalova-Bursa yoluna bakan yamaç dahilinde Nisan-2010 tarihlerinde geniş ölçekte heyelan-yer kayması olayı meydana gelmiştir. Meydana gelen heyelanın önlenmesine yönelik 2011 yıllında drenaj ve kademeli kazık projeleri hazırlanmış ve İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Enstitüsü tarafından onaylanmıştır. Hazırlanan kazık ve drenaj projesinin keşfi 6.800.489,74 TL’dir. Projenin uygulanabilmesi için İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden acil yardım ödeneği istenmiştir. Maliyetin yüksek olmasından dolayı İl Afet Acil Durum Müdürlüğünce heyelanın geliştiği alan Afete Maruz Bölge ilan edilmek istenmektedir" dedi.

Kazık ve Drenaj Maliyetleri Çok Yüksek


Burada yapılacak olan çalışmalarla ilgili olarak İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığını ancak kazık ve drenaj maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle ödenek tahsisi gerçekleşmediğini vurgulayan Salman, "İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nden daha önce de talep edilen ödeneklerin henüz Belediyemize aktarımının yapılmaması söz konusu alanın çevresindeki çarpık yapılaşma, alt yapı eksiklikleri ve yer yer gözlenen yüzeysel yer hareketleri ve önlem alınmadan geçen her gün bölgenin daha da tehlikeli hale gelmesi nedeniyle alanın 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun” uygulama yönetmeliğinde belirtilen hükümler çerçevesinde “riskli alan” olarak değerlendirilerek aynı alanda dönüşümünün sağlanması gündeme gelmiştir" diye konuştu.

Konu Şubat Ayı Meclisine Gelecek


Pamuk Sokak'ta yaşanan toprak kayması Yalova Belediye Meclisi Şubat ayı gündemine alındı. Mecliste gerekli görüşmeler yapılarak buradaki çalışmaların haritası ortaya konacak. Salman, "Konu Belediyemiz Şubat meclisinde görüşülecek, sonrasında alana ilişkin dosya hazırlanarak Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne gönderilecek ve Bakanlar Kurulunca “Riskli Alan” kararı alınmasına müteakip kentsel tasarım projeleri hazırlanacaktır. Böylelikle alanın yerleşime uygunluk durumu yeniden değerlendirilerek zemine uygun yapılaşma yapılacak ve alansal bazda drenaj önlemleri alınarak dış etkenlerden dolayı oluşan heyelan önlenmiş olacaktır" dedi.

Konutların Tahliyesi Gündemde


Sokakta yapılacak çalışmaların ve halen süren kaymanın yolun kenarında bulunan konutların can sağlığını tehdit edebileceğini vurgulayan Yalova Belediye Başkanı vefa Salman, "Çalışmaların devam ettiği süre içerisinde de Pamuk Sokağa cephe yapılardaki can güvenliği riski nedeniyle Belediyemizce kira yardımı yapılarak, yapıların tahliye edilmesi planlanmaktadır. Söz konusu kira yardımı da Belediyemiz Şubat meclisinde görüşülecektir" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim