Yalova'da ana arterler başta olmak üzere bir çok noktada aynı anda devreye sokulan ücretli park uygulaması haftanın ilk günüyle birlikte başladı. Parkomat ihalesini alan CNG Grup'a bağlı çalışanlar ise belirlenen caddelerde park eden araçların park sürelerini not ederek gerekli ücretleri tahsil ettiler. 

Vatandaş Ara Sokaklara Kaçtı

Parkomat uygulamasının olduğu noktalara araçlarını bırakamayan vatandaşlar ise çareyi ara sokaklara kaçmakta buldular. Gün boyunca araç yoğunluğunun gözlerden kaçmadığı ara sokaklarda neredeyse park yeri bulmak imkansızdı. Vatandaşlar ise uygulamanın park yeri göstermeksizin bir anda devreye sokulmasına tepki gösterdiler. Bir çok kişinin uygulama ile mağdur olduğunu da dile getiren vatandaşlar, "Ben evimin önünde aracımı park edemiyorum. Sabah uygulamanın başladığı saatte aracımı kaldırıp başka bir yere park edip akşam uygulamanın sona erdiği saatte geri getirmek zorunda kaldım. Buna ne kadar devam edebilirim. Kaldırmazsam durduğu süre kadar park ücreti kesilecek. Peki biz mağdur edilmiş olmuyor muyuz" dediler.

Yasallığı Tartışılmaya Başlandı


Vatandaşlar bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu başka illerde ki benzer uygulamaların mahkemelerce iptal edildiğini hatırlattılar. İmar Kanunu’nun 37. maddesine göre, yapı kullanma izni verildiğinde o bina içinde otopark alanı tahsis edilmesi gerektiğine işaret eden vatandaşlar, eğer otoparkla igili alan tahsis edilmemişse yapı kullanma izni verilmediğini belirtti. Vatandaşlar, yasaya göre, eğer bina kendi içinde otopark yeri ayıramıyorsa, her araç için 20 metrekarelik otopark tahsis edilemiyorsa otopark parasının belediye hesabına yatırılarak, yapı ruhsat izni verildiğini dile getirdiler. 

Editör: TE Bilişim