Yalova’da özel öğrencilere rehberlik ve özel eğitim imkanı sunan ve kısa adı RAM olan merkezler bu tip öğrencilere önemli bir hizmet sunuyor. Yalova’da 2 yıl önce başlanan RAM Müdürlüğü Hizmet Binası da tamamlanma aşamasına geldi. 4 milyon 666 bin TL’ye mal olan binanın geçici kabul işlemleri ile ilgili çalışmalara başlandı. Konuyla ilgili olarak Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise, “20.09.2016 tarihinde ihale edilen 4.666.000,00 TL sözleşme bedelli Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Hizmet Binası inşaatının müteahhit firması tarafından, binanın bitme aşamasında olmasından dolayı geçici kabul dilekçesi verilmiştir. Firmadan kaynaklanan bir takım sorunlardan dolayı RAM binası normal süresi içerisinde bitirilememiş ve firma cezalı duruma düşmüştü. Hafta içerisinde teknik personel tarafından binanın geçici kabule hazır olup olmadığına karar verilecektir” denildi.

RAM ne yapar?

Kısa adı RAM olan Rehberlik ve Araştırma Merkezi eğitim ve öğretim kurumlarının rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetinin etkin ve verimli bir şekilde yürütebilmesi için araştırmalar yapar aynı zamanda özel eğitim ve öğretim gerektiren bireyler için eğitsel değerlendirme, tanımlama ve yönlendirme hizmetleri de en önemli görevleri arasındadır. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri Milli Eğitime bağlı bir kurumdur ve vermiş olduğu tüm hizmetler ücretsizdir. Türkiye’de 81 ilin tamamında toplam 220 adet Rehberlik Araştırmaları Merkezi bulunmaktadır. Rehberli ve Araştırma Merkezleri toplumun bilinçlenmesi, yetersizlikten etkilenmiş bireylerin de eğitim ile topluma kazandırılması için önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de toplam 282369 özel eğitime muhtaç birey bulunmaktadır. Bu sebeple bu bireylerin de eğitim haklarından yararlanabilmesi ve gerekli araştırmalar ile doğru adımların atılabilmesi için Rehberlik ve Araştırma Merkezlerine ihtiyaç vardır.

RAM’dan Nasıl Yararlanabilirim?

Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde Rehberlik ve Psikolojik Danışma ile Özel Eğitim Hizmetleri olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. RAM’da tarama, inceleme, tespit, teşhis ve öğrenci tanıma çalışmalarında kullanabilecekleri çeşitli yetenek, zekâ ve standart başarı testleri; kişilik, tutum, meslekî ve akademik benlik, gelişim, öğrenci davranışlarını değerlendirme gibi ölçekler; bununla birlikte ilgi envanterleri, problem tarama envanterleri, kontrol listeleri gibi ölçme araçları kullanılmaktadır.

Editör: TE Bilişim