Hafif çelikle ilgili değerlerin yasal olarak belirlenmediği sürece inşaatlarda mühendislerin sıkıntı yaşayacağını vurgulayan Renkler, özellikle Yalova gibi afet yaşanabilecek bir bölgede, yapılaşmada tercih edilecek yöntemlerle ilgili olarak tek bir alternatifin üzerinde yoğunlaşmanın doğru olmadığını düşündüğünü ifade etti.

“Yapılaşmada hepsi dozajında kullanılmalı”

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği TMMOB bünyesindeki İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Şubesi Başkanı Mahmut Renkler, afet bölgelerindeki yapılaşmalarda çelik konstrüksiyonla ilgili özellikle ‘hafif çelik’ denilen türdeki yapıların bazı avantajları olduğu kadar dezavantajlarının da söz konusu olabildiğini ifade etti. Renkler, “Hafif çeliğin yönetmeliğe girmiş standartları yok. Ben bir inşaat mühendisi olarak bununla ilgili değerleri belirlerken neye göre yapacağım.

Yapının en sağlamı, tarihi kalıntılardan geçmişe yönelik olarak bakıldığında hangisiyse, hangisi kalmışsa bugüne, odur. O da tuğladır. Ancak ahşap olsun, çelik olsun, betonarme olsun, hepsinin farklı kullanım alanlarında farklı koşullarda farklı özellikleri var. Benim söyleyebileceğim, ben inşaatı yaparken mevcut afet yönetmeliğine göre hafif çelikle ilgili standartlarının belirlenmesi gerektiğidir. AB standartlarında olabilir bu, ama bizde de yasal standart gerekliliklerinin ortaya konması lazım” dedi.   

Editör: TE Bilişim