“Dinimizi araştıranlar önce bilim insanlıklarını sorgulasın” diyen Roman vatandaşlar sözlerine şöyle devam ettiler; 

Yalova’da Roman öğrencilere dağıtılan anket soruları, biz Romanlara karşı ayırımcılığın yeni bir örneği. Üniversite öğretim görevlileri tarafından hazırlanan bu anket Romanların dini inanışlarını sorguluyor.

Diyoruz ki, bu anketi hazırlama cüretini gösteren akademisyenler, bizim dinimizi sorgulamadan önce kendi bilim insanlıklarını sorgulasınlar.

İlim, irfan yuvası olması gereken üniversiteler, önyargıları bilimsel olarak yıkmak yerine, cehaletin eseri olan ayırımcılığı mı körüklemeli?

Bu anket sorularını verdiğiniz çocuklarımız, hayata zaten önyargı üniformasını giymiş olarak başlamış olmuyorlar mı? Bizler onları, ayırımcılık çemberini eğitimle kırabilmeleri için okullara yolluyoruz, yeniden aşağılanmaları ve bu çemberden kurtuluş olmadığını öğrenmeleri için değil..

Eğitimciler, akademisyenler bilim yuvalarında bizim çocuklarımıza karşı önyargılarını kusarsa, ayırımcılık tüm toplumda nasıl ortadan kalkacak?

Kamuoyuna yansıyan başka bir  ayırımcılık kanıtı da Çamlıca Camii projesinde kayıtlı. Cami yarışmasını kazanan mimarlarımız,çizdikleri 72,5 metre yüksekliğindeki kubbeyle YETMİŞ İKİ BUÇUK MİLLETİ simgelediklerini gerine gerine duyurdular. 

BUÇUK milletin Romanlar olduğunu herkes biliyor ve bu tercih, yüzyıllardır süren ayırımcılığın tescilinden başka bir şey değil.

Peki, bu mimarların projesine onay veren akademisyenler, bu projenin gerçekleşmesine karar veren yetkililer bundan hiç mi rahatsız olmadılar?Oysa,14 Mart 2010’da Roman açılımı toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 15 bin Romana şöyle seslenmişti:“Bu ülkenin her bir vatandaşı birinci sınıf vatandaştır. Bu ülkede hiç kimse, hiç kimseye buçuk muamelesi yapamaz.."

Çamlıca Camii’ni çizen sayın mimarlar, onaylayan jüri üyeleri ve Romanların dinini anketlerle sorgulayan sayın akademisyenler, bizler, Türkiye Roman Hakları Forumu (ROMFO) üyeleri olarak diyoruz ki:

BU AYIRIMCI KAFANIZLA, YETMİŞ İKİ BUÇUK METRELİK KUBBEYE  BAKARKEN BU KUBBENİN “BUÇUK”U ALTINDA KALMAYACAK MISINIZ?

Biz, Roman toplumunun sosyo-ekonomik yapısını anlamaya yönelik art niyetsiz, bilimsel çalışmaları yüreklendiriyor ve destekliyoruz. Ancak bu çalışmalar, ilk aşamalarından itibaren Roman toplumu ile iletişim içinde geliştirilmeli, saydam birsüreçle uygulanmalıdır.

 Anket sorularıyla bizim dinimizi maksatlı olarak sorgulayan biliminsanları,  Allah’a iyilik ve adalet için, yakarırken, KENDİ ADALETSİZLİĞİNİZ ALTINDA EZİLMEYECEK MİSİNİZ?

Editör: TE Bilişim