Yalova Belediye Başkanı vefa Salman ilin öncelikli 3 sorunu olduğunu vurguladı. Bu sorunların çözümleri hakkında da bilgi veren Salman en işsizlik, trafik ve sağlık sorunlarının çözümüne yönelik adımlar attıklarını da dile getirdi.  

"Yalova'ya Yatırımcı Çekmek Lazım"

Yalova'nın en kronik sorunun işsizlik olduğunu vurgulayan Salman bunun çözülebilmesi için ile istihdamı yüksek sektörlerden yatırımcıların çekilmesinin gerektiğini dile getirdi. Salman, "Yalova'nın da Türkiye'nin de birinci önceliği işsizliktir. Son zamanda bize de en çok gelen talep ve başvuru işsizlik konusunda. İşsizlik sorununu hiç bir belediye başkanı tek başına çözemez. Bu da Yalova'nın sektörel bir kimliğinin bulunmamasından kaynaklanıyor. Yalova neyin kenti. Yalova hiç bir şeyin kenti değil. Ne sanayi, ne üniversite, ne turizm ne de sağlık kenti. Bizim bazı sektörleri Yalova'ya kanalize etmemiz lazım. Özellikle çevreye duyarlı ve istihdamı yüksek  sektörlerin Yalova'ya getirilmesi lazım. Kalıpçılık OSB bunlardan birisi. Doğru sektör olduğuna inanıyorum.  MARKA Genel Sekreteri bana Yalova'da OSB kurulması gerektiğini söyledi. Bende ona Yalova'da OSB kurulamayacağını söyledim. Zira OSB için arazi lazım. Arazi ise yok. Yalova'nın en büyük sıkıntısı ise bu. Ben Kalıpçılar OSB'ye destek vereceğimi de kendilerine söyledim. Ama yer kamulaştırmaya geldiğinde Yalova'da arazi kıymetli. Orada vatandaşlara teklif ettikleri parayı vatandaşların kabul etmesi mümkün değil. Orada benim arazim olsa teklif edilen o paraya ben bile arazimi vermem. Vatandaşta orada aynı şekilde tepki gösteriyor. Değerinin artacağını da bildiğinden yerini OSB için vermiyor. Bugün Yalova'da nerede arazi alırsan al bu arazinin değeri seneye iki misli artacak. Bu şartlarda da OSB yapmak zor. OSB kurmak için arazi çok pahalı" dedi.

"Yalova Fuar, Kongre ve Seminer Merkezi Olmalı"


Yalova'nın Fuar, Kongre ve Seminer merkezi olması için MARKA ile bir proje yapacaklarını vurgulayan Salman, "O nedenle ben her zaman, Yalova'nın bir Kongre, Fuar ve Seminer merkezi olması gerektiğini savundum. MARKA'ya da bu amaçla bir fizibilite projesi sunacağız. Oradan alacağımız hibe desteği ile de bu fizibilite çalışmasını yaptıracağım. Bu konuyu Yalova için gerçekten de çok önemsiyorum.
Yalova'ya mutlaka insan çekmek lazım. Köprü ve otoban sonrasında Yalova mutlaka değişecek. planlamaları buna göre yapmak lazım. İnsanlar hep bugünü düşünüyorlar. Yarını düşünenlerde çok kısa vadeyi düşünüyorlar. Bizim en az 40-50 sene sonrasını düşünmemiz ve ona göre planlamalar yapmamız lazım. Bizim Yalova olarak vizyonumuzu çok geniş tutmamız lazım." diye konuştu.

"Yalova'nın İl Olması Siyasi Bir Karardı"


Yalova'nın il olmasının siyasi bir karar olduğunu ve bunun acılarının da halen çekildiğini vurgulayan Salman,"Bugün Kadıköy'ün ilçe olma konusuna bakıyorum. Yalova Bütünşehir olduğunda Kadıköy'ü kurtarmak için atılmış bir adım. Ama çok düşünülerek atılmış bir adım değil. Yalova'nın en büyük sıkıntısı da il olmasından başladı. Zira siyasi bir hamle ile il oldu. İşçi Partisinin amblemi olsa oy pusulasında il falan olmayacaktı. Yalova'nın alel acele il yapılmasının halen faturasını ödüyoruz.
Ulaşım konusunda da bir sorun yaşıyoruz. Yalova'da ki trafik sorunu kötü planlama kaynaklı. Yukarıda bir tane Şehit Ömer Faydalı bulvarı var başka bir tane yol yok. Bunun için de şehrin imarlaşacak alanlarında yolları bizim geniş bırakmamız lazım. 12 metreden aşağıya sokak olmaması lazım. 20 metreden aşağıya cadde olmaması lazım. Otopark yerleri mutlaka ve mutlaka bırakılmalıdır. Bu da şehrin en önemli sorunlarından bir tanesidir" şeklinde konuştu.

"İmar Adaletsizlikleri Var"


Öte yandan Yalova'da imar alanında adaletsizlikler olduğuna da değinen Salman, "İmarla ilgili Yalova'nın sorunu var mı elbette var. Yalova 4 kat imar olan bir il. 4 kat imar bulunan bir ile yatırımcının gelmesi çokda kolay değil. Dışarıdan yatırımcı bu şartlarda Yalova'ya gelmez. Yine depremsellik gerçeği var. Orada ince bir çizgi var. Ama öbür tarafta şu anki imar planları bir takım adaletsizlikleri de içeriyor. Kemerköprü'nün sağ tarafı GOP, sol tarafı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi.  Birtarafta 3 bir tarafta 4 kat imar var. İnsanlarda doğal olarak isyan ediyor ve kat istiyorlar. Şu anki ilin projeksiyonuna göre ilin imar planı yapılmış. Benim yarım kat dahi verme şansım yok. Ancak kentin alanı genişlerse yoğunluğu yayacağız. O zaman belki 1 kat veririz. Buda sorunlardan birisi" dedi.

"Hastane İçin Dosyayı Bakan Sunacağım"


Yalova Şehir Hastanesine yönelik tüm hazırlıkları tamamlandıklarını vurgulayan Salman, "Yine Yalova'nın sağlık anlamında da ciddi bir sıkıntısı var. Sağlık Bakanının da ifadesi bu yönde seçim yenilenmeseydi bu hastane Yalova'ya olmazdı dedi. Biz ısrarla geldiğimden beri peşinde konuşuyorum. Muharrem İnce 2 kez beni Sağlık Bakanı ile görüştürdü. Ben 10-15 gün içerisinde Ankara'ya gidecek ve dosyayı elden Bakana sunacağım. Bu çalışmadan bilgisi bile yok. Biz Belediye olarak üzerimize düşeni yaptık. Bunda sonra top sizde diyeceğim. Yalova'nın 3 temel sorunu var onlarda İşsizlik, trafik ve Sağlık" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim