TBMM'de yasalaşan “5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” kapsamında bir açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı pazarlara kapalı alan zorunluluğu getirdi. Bakanlık 2016 yılından itibaren semt pazarı adı altında açık alanlarda kurulan bu pazarların kaldırılacağını duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, pazar yerlerinin her belediyenin kendi belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde kurulup işletildiği, bu durumun, ülkedeki pazar yerlerinin kurulup işletilmesinde bir standardın oluşamamasına neden olduğu ve sokak aralarında yeterli alt yapı koşullarına sahip olmayan pazar yerlerinin varlığını doğurduğu ifade etti. Hali hazırdaki pazar yerlerine ilişkin bu yapılanmadan, hem söz konusu pazar yerlerinde satış yapmakta olan pazarcı esnafının, hem de bu yerlerden alış veriş yapan tüketicilerin memnun olmadığı kaydedildi. Bu açıklamanın ardından gözler Yalova Belediyesi'ne çevrildi. Zira Yalova'da Dere Mahallesi ve Gaziosmanpaşa Mahallesi'nde belirli günlerde 2 semt pazarı kuruluyor. Bu kanunla birlikte Yalova'da ki bu 2 pazar ya belirtilen şartlara haiz kapalı alanlarda kurulmaya başlanacak ya da tamamen kaldırılacak. 

Bu pazarların kaldırılmasının gündeme gelmesi vatandaşları da tedirgin ediyor. Zira Cumartesi ve Çarşamba günleri kurulan Pazarpark'a gidip gelmenin zor olduğundan şikayet eden vatandaşlar, "Mahallemizde kurulan pazarlar sayesinde bize çok uzak olan Pazar Park'a gitmek zahmetinden kurtuluyoruz. Bu pazarlar kalkarsa ne yapacağız bilemiyoruz. Ümidimiz belediyenin mahallelerimizde kapalı pazar alanları oluşturması ve pazaryerlerinin kaldırılmasının önüne geçmesi" diye konuşuyorlar.

İmar Planlarında Değişiklikler Olabilir

Yasanın hatlarını değiştiren ilgili yönetmelik içerisinde; semt pazarlarının üstünün kapatılması, pazaryerindeki yolların ambulans ve itfaiye gibi araçların geçişine uygun olması, pazaryerlerinde umumi tuvalet bulundurulması, pazaryeri çevresinde zabıta istasyonu yer alması gibi şartlar getirildi. Bu kapsamda geçmiş yönetimler tarafından satılan araziler yüzünden yönetmeliğe uygun yer bulma çalışmalarına başladı.

Arazi fakiri olan Yalova da şimdi gözler mahalle aralarında bulunan spor alanlarına çevrildi.İmar planlarında yapılacak değişikliklerle bu alanlar başka yerlere kaydırılarak soruna çözüm aranacağı tahmin ediliyor.

Editör: TE Bilişim