Yalova Muhtarlar Derneği üyesi muhtarlar Güneyköy'de gerçekleştirilen Şeyh Şamil'in 145. ölüm yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen mevlide katıldı. 
Şeyh Şamil ölümünün 145. yıldönümünde de unutulmadı. Güneyköy'de gerçekleştirilen anma töreni ve mevlit programına Yalova Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Kandemir ve dernek üyesi muhtarlar da katıldı. Güneykeöy Muhtarı Emin Baysal başkanlığındaki anma programında Şeyh Şamil'in hayatı anlatıldı. Ardından okunan mevlidi şerifle anma sona erdi. 
Program sonrasında Yalova Muhtarlar Derneği Başkanı Muastafa Kandemir ve muhtarlara teşekkür eden Güneykeöy Muhtarı Emin Baysal Şeyh Şamil'i her yıl anmayı sürdüreceklerini dile getirdi. 
Şeyh Şamil kimdir?
İmam Şamil 1797 yılında Dağıstan’ın Gimri köyünde dünyaya geldi. Babası  Dengau Muhammed’dir. Şamil Kumuk kökenli bir Türk'tür. 15 yaşında iken at binerek kılıç kuşandı. 20 yaşına geldiğinde iki metreyi aşan boyu ile atlama, ateş etme, güreş, koşu, kılıç gibi spor dallarında üstün yetenek sahibi olmuştu. Öğrenimine bilgin Said Harekani’nin yanında başladı. Daha sonra kayınpederi olan Nakşibendi Şeyhi Cemaleddin Gazi Kumuki’nin öğrencisi oldu. Kendinden önce İmamet makamında bulunan Gazi Muhammed ve Hamzat Beg’in müşavirliğini yaptı. Son derece sade ve kanaatkar bir hayatı vardı. İmam Şamil, muhtelif zamanlarda beş defa evlenmiş ve bu izdivaçların bazıları dini ve siyasi sebeplerle olmuştu. Şamil’in Fatimat, Cevheret, Zahidet, Emine ve Şovanat ismindeki zevcelerinden Ahmed Cemaleddin, Muhammed Gazi, Muhammed Said, Muhammed Şefi, Cemaleddin ve Muhammed Kamil isimli altı oğlu ile Fatimat, Nafisat, Necabat, Bahu-Mesedu ve Safiyat isimli beş kızı oldu. Şamil, İmam yani devlet başkanı seçildikten sonra ilk iş olarak iç işlerini ele aldı. Ruslara karşı daha etkili savaşmak için lüzumlu idari ve askeri teşkilatları yeni esaslara göre tanzim etti. Bir taraftan askeri tedbirler alıp düşmana karşı savunma savaşları verirken, diğer taraftan da muntazam adli ve idari sivil bir devlet mekanizması geliştirmiş, medreselerde eğitime önem verdirmiş, fikir ve sanat alanında da büyük adımlar atılmasını sağlamıştır.
Editör: TE Bilişim