Kısa adı ŞÖNİM olan Yalova Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi tarafından 2017 yılının ilk 8 ayında haklarında koruyucu, önleyici tedbir kararı bulunan 427 kadına kişilere rehberlik ve danışmanlık hizmeti verildi. Merkez 43 kadın ile beraberindeki 19 çocuk kadın konukevinden de geçici süreliğine faydalandırıldılar.
Yalova Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Faruk Uysal, ŞÖNİM'in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin olarak uygulanmasına yönelik destek ve izleme hizmeti verilmesi amacıyla kurulan bu merkez Yalova'da kadın ve çocuklara yönelik çok önemli hizmetlere imza atıyor. Merkezin 2017 yılı içerisinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aktaran Yalova Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Faruk Uysal, "Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Yalova Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Kazım Karabekir Mah. Fulya Sk. No:8 Merkez/Yalova adresinde hizmete açılmıştır.  Aile içi şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların ve aile bireylerinin, tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesine dair destek ve izleme hizmetlerinin verildiği merkez çalışmalarını 7/24 saat esasına göre yürütmektedir. Gerek Şiddet mağduru gerek şiddet uygulayana yönelik çalışmalar devam etmektedir. Barınma yeri temini, geçici maddi yardım yapılması, psiko-sosyal destek ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, hukuki ve tıbbi destek sağlanması, hayati tehlikesi bulunması halinde ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması ve kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi, çocuklu kadınlar için bu hizmetlere ek olarak kreş imkânının sağlanması, istihdama yönelik desteğin sağlanması, yönlendirme ve rehberlik gibi hizmetler merkezimizde alanında uzman meslek elemanları tarafından sunulmaktadır" dedi.
"Alo 183 ile bize ulaşın"
Uysal bu merkezden yararlanmak isteyen vatandaşların Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün yanısıra, Alo 183 hattı, jandarma, polis, BİMER ve CİMER vasıtası ile de başvuru yapabildiklerini dile getirerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü, "Merkezimize kişi kendisi başvuru yapabileceği gibi, ALO 183 Hattı ya da Jandarma, Polis gibi kolluk güçlerine müracaat ederek başvuru yapılabilmektedir.Merkezimizce ALO 183 Destek hattı, BİMER ve CİMER’e yapılan tüm başvuru ve ihbarlar değerlendirilmekte olup, söz konusu kişilere gerekli rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi olarak 6284 Sayılı Kanun gereği şiddet mağduru kadın/erkek birey hakkında alınan Koruyucu ve Önleyici Tedbir Kararlarının takibi, izlenmesi tarafımızca takip edilmekte tüm şiddet mağdurlarına davet yazısı gönderilerek talepleri doğrultusunda görüşme yapılmaktadır. Görüşmelerimiz ev ziyareti, merkezde veya telefon aracılığıyla gerçekleşmektedir. Merkezimize gelerek danışma ve yönlendirme hizmeti alan kadınlarımızın ekonomik destek talepleri doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Ekonomik Destek Birimine, iş ve meslek edinme talepleri için İŞ-KUR’a, psiko-sosyal destek talepleri için ise gerekli sağlık kuruluşlarına yönlendirmekteyiz"
"Önemli çalışmalar yapıyoruz"
ŞÖNİM Kapsamında önemli çalışmalara imza attıklarının altını çizen Uysal, "Merkezimize yapılan başvuru sonucunda Kasım ayı 2016 tarihinden Ocak ayı 2017 tarihine kadar 73 koruyucu önleyici tedbir kararı bulunan kişilere rehberlik ve danışmanlık, 12 kadın ve beraberindeki 11 çocuğa da kadın konukevi hizmeti verilmiştir.  2017 yılı ilk 8 ayında ise (Ocak-Ağustos ayları arası) 427 koruyucu önleyici tedbir kararı bulunan kişilere rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulmuş olup, 43 kadın ile beraberindeki 19 çocuk kadın konukevi hizmetinden faydalandırılmıştır. İlimizde şiddet mağduru olan yabancı uyruklu kadınlar için de kadın konukevi işlemleri yapılmaktadır. Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından yönlendirilen idari işlemleri tamamlanıncaya kadar bekletilmesi gereken yabancı uyruklu kadınlar Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Biriminde misafir edilmektedir. Ayrıca 25 yabancı uyruklu kadının önleyici tedbir kararı bulunmakta olup, Merkezimizce takip çalışması yapılmaktadır. Şiddeti önlemek ve toplumda farkındalığı arttırmak amacıyla merkezimizde eğitim çalışmaları da devam etmektedir. Eğitimler çerçevesinde 17 merkez mahalle muhtarına,Armutlu ve Çiftlikköy Halk Eğitim Merkezinde ki 89 kursiyere,11 umut merkezinde ki 220 kursiyer kadınımıza, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisinin 26 üyesine eğitim verilmiş olup eğitimlerimiz devam etmektedir" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim