Yalova'da yaşanan hızlı nüfus artışı yakın gelecekte karşımıza su sorununu getirecek. Sorunları şimdiden görerek gerekli tedbirleri almak amacıyla su çalıştayı yapılması kararlaştırıldı. YASKİ önderliğinde yapılacak su çalıştayı hakkında bilgi veren YASKi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özsümer "Çok yakın gelecekte karşımıza suyla ilgili büyük sorunlar çıkacağını görüyoruz. Şimdiden tedbirlerimizi alırsak sıkıntı yaşamayız yada az yaşarız. Bu düşünceyle su çalıştayı yapmaya karar verdik. İçme suyu, kullanma suyu ve atık sular hep birlikte planlanmalıdır. Sorun tüm Yalova'yı ilgilendirmektedir" dedi.
Su sorununa gösterdikleri hassasiyetten dolayı YASKİ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özsümer'i kutluyorum diyen TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan ise, "TEMA olarak bu çalışmanın içinde olmak bizlere de büyük sorumluluk yüklemektedir. Yaklaşık 10-15 yıl içersinde Yalova'nın nüfusunun 640 bine ulaşacağı hesaplanmaktadır. Su kaynağı olarak elimizde sadece Gökçe Barajı bulunmaktadır. Mevcut olarak Gökçe Barajı azami 37 milyon metreküp su kapasitesine sahiptir. Proje safhasında olan Altınova sınırları içindeki Karadere Barajı 3,3, Kınalı Barajı 9,8, Armutlu'da ki Kaledere Barajında ise 3,4 milyon metreküp su toplanması beklenmektedir. Havzasının bir bölümü Karamürsel sınırları içinde kaldığı için Kınalı Barajından bir miktar su da Karamürsel'e verilmesi planlanmaktadır. Gökçe Barajındaki su miktarını korumak için Garden AŞ ve Üniversite arazisi için sulama suyu arıtma tesislerin çıkan sudan kullanmalıdır. Hatta bu sudan sanayiye de verilmelidir. Yalova'da sanayinin gelişmesinin önü kesilmeli dolayısıyla bir ölçüde nüfus artışına da dur denilmelidir. Tedbirler alınmazsa sürdürülemez bir kent olmaya adayız" diye konuştu.
Kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanan Yalova Su Çalıştayının ilk toplantısı Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü'nde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürü Yakup Katı, Tema Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, Yaski Birlik Müdürü Ümit Yılmaz, Yaski Çevre Mühendisi Burcu Sinç, Yeşil Körfez Su Birliği Tesis Sorumlusu Ertuğrul Kurt, ve Yalova Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Gürkan Kaçar ’ın katılımı ile gerçekleştirildi.

Editör: TE Bilişim