Yalova Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Dünya Su Günü’ etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı Şükrü Önder, “ Kent Konseyi olarak suyun önemine her platformda dikkat çekerek bu konuyu gündemde tutmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıl da bu konuda Yalova’da yaşanan susuzluk sonrasında Su Raporu hazırlamıştık. Su insan hayatı için vazgeçilmez bir madde. Çünkü insan susuzluğa ancak 10 gün dayanabilir. Yerkürenin dörtte üçü sudur. Bunun %97’si ise tuzlu sudur. Kalan %3 ise insan oğlunun yaşaması için kullanılacak olan sudur. Avrupa Çevre Ajansı’nın raporuna göre, Türkiye su açısından çok da zengin kaynaklara sahip değildir. Bu açıdan mevcut su kaynaklarını çok iyi kullanıp, son derece dikkatli olunması gerekiyor. Kayıp kaçak oranı çok fazla Yalova’da. Geçen yıl Yalova olarak susuz kaldık ve çok sıkıntı çektik. Sürdürülebilir bir yaşam için suyun önemini herkes çok iyi kavramalı” dedi.

 

Dünya Su Günü etkinliğinin açılışında konuşan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ise suyun hayat olduğuna dikkat çekerek, “İnsan için en vazgeçilmez ve hayati madde su. İnsan vücudunun da %70’i su. Yalova su açısından çok özel bir yer. Deniz suyu, kaplıca suyu hepsi var.  Bütün ilçelerimizin denize kıyısı var. Yalova temiz su kaynağı açısından da Güneyköy Reşadiye, Hasanbaba, Paşaköy gibi içme su kaynaklarına sahip. Yalova  biliyorsunuz geçtiğimiz yıl su konusunda bir sıkıntı yaşadı. Suyu sarf ederken çok dikkatli kullanmalı. Yalova’nın su şebekesi 30 yıldır ellenmemiş ve kayıp kaçak oranı çok yüksek. Biz su hatlarının yenilenmesinin zaruri olduğunu gördük. Bu amaçla merkez ve köylerle birlikte 450 km su hattını  yenilemeyi planlıyoruz.  O yatırım yerin altına yapılacak” diye konuştu.

Ardından Benim Okulum Anaokulu’nun minik TEMA gönüllüleri ‘su geleceğimizdir’ gösterilerini sunarak, büyük alkış aldı. Dünya Su Günü etkinliğinde açılış konuşmalarının ardından Kent Konseyi Genel Sekreteri Hasan Soygüzel’in moderatörlüğünde su paneline geçildi.

Panelde ilk sözü alan Yalova Üniversitesi’nden Prof.Dr.Jülide  Hızal Yücesoy, su kaynakları açısından Türkiye’nin sanıldığı kadar zengin olmadığına dikkat çekerek, “Var olanı doğru kullanmak önemli. Türkiye su kaynakları açısından yeterince zengin değil, ağaca sadece oksijen için değil, aynı zamanda su açısından da muhtacız. Barajlar kurarken bunları kendi ellerimizle kirletiyoruz. Baraj havzaları şehir yakınlarında olmamalı. Biz kurmuşuz fakat korumayı başaramıyoruz. Yaşadığımız susuzluk sadece doğaya mal edilemez. Bunda insanların da payı var. Son 50 yıl da küresel ısınma eliyle bu daha da hızlandırılmış. Geçen yaz Yalova olarak susuz kaldık. Bu yıl yağmur çok yağdı, ancak seneye yağmur yağacak mı bunun garantisi yok, bu nedenle tedbirlerin alınması şart” diye konuştu.

Ardından söz alan panelistlerden Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergis, “Hızla gelişen kentleşme ile birlikte su ihtiyacı da artış gösteriyor. Öte yandan kayıp kaçaklarla birlikte su ihtiyacı da artıyor. 2014 yazında yaşadığımız su sıkıntısını önceden tahmin etsek de kesintinin önüne geçilemedi.Susuzluğa karşı acil önlemler alınarak su sorununun çözümüne yönelik çalışmalar yaptık. Kayıp kaçak ekibi kurduk. Önemli olan bu sıkıntılardan ders çıkarabilmektir. Aldığımız önlemlerle inşallah bu yaz su sıkıntısı yaşamayacağız” dedi.

Kent Konseyi tarafından suyun önemine dikkat çekmek amacı ile düzenlenen Dünya Su Günü panelinin diğer bir konuşmacısı ise İl Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, su havzalarının korunmasının önemine dikkat çekti. Sağlıklı bir su havzasının su kaynaklarını koruduğunu, ormanları ve bitkileri beslediğini belirten Müdür Güner, “Hızlı nüfus artışı doğal su kaynaklarının tehdit  ediyor. İçilebilir suyun %80’ini ormanlar üretmektedir” dedi. Panelde söz alan Mimar-şehir plancısı Ergüder Falay ise, kent planlamasında suyun yerine dikkat çekerek, “Şehirler yapılırken yollar, ne kadar insan yaşayacak bunlara bakılıyor, ancak bu kadar insanın ne kadar suya ihtiyacı olacak buna bakan yok” diye konuştu.

 Dünya Su Günü etkinliğinin son konuşmacısı ve TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan ise konuşmasında, sürdürülebilir su yönetimi açısından Su Kanunu’na ihtiyaç olduğunu belirterek bu konuda TEMA olarak öneride bulunduklarını söyledi.TEMA olarak, Yalova’da çevre sorunlarına duyarlı olduklarını ve Yalova’nın geleceği için konuların takipçisi olduklarını belirten Tezcan,”Birinci derecede su kaynaklarına taş ocağı yaparak mahvediyoruz. Bu da mevzuat boşluğundan ileri geliyor. Taşocaklarına her platformda karşıyız. Ormanlara kıymayınız. TEMA olarak Termal Baraj Havzasında yapılan Turizm İmar Planı’nın tehdit oluşturduğu gerçeğiyle bunu yargıya taşımıştık. Yaptığımız itirazlar neticesinde bu plan iptal edildi. Tekrar plan yapılıyor.Bunun yanı sıra termik santral konusunda da aynı şekilde karşı olduğumuzu ifade etmiştik. Termik santralde deniz suyu ısıtılarak geri veriliyor. Bu da canlıları tehdit ediyor. Bu durumun tam olarak önlenmediğini görüyoruz. Bu nedenle itiraz ediyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim