2014 yılında yaşanan susuzluk sonrasında alınan önlemlerle su seviyesi uzun süreden beri  %60'ların üzerinde seyrediyordu. Barajda yağışlara rağmen barajda su seviyesi  2 yıldır ilk defa %48'lere geriledi.
Yalova'ya içme suyu sağlayan Gökçe Barajı 2014 yılında yaşanan kuraklık sonrasında kurumuş, alınan ek tedbirlerle ve derivasyon hatları ile baraja su takviyeleri yapılmıştı. O yıldan sonra su seviyesi son 2 yıldır %60'ların altına hiç inmemişti.  Ancak 2017 yılının sonuna yaklaşılan şu günlerde barajdaki su seviyesi %48'lere gerileyerek bir kez daha vatandaşları korkuttu. Yağışlara rağmen su seviyesinin %50'ye inmesi yeni bir susuzluk yaşanır mı tedirginliğine neden oldu.
Bu noktada bir açıklama yapan Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı Ömer Nergiz susuzluk tehlikesi olmadığını, dile getirdi. Nergiz, "Su seviyesi geçen hafta daha da aşağılardaydı. Bu hafta gerçekleşen yağışlarla %48'lere kadar çıktı. Sonbahar ayları yağışların çok olduğu bir mevsim. Meteoroloji de yağışların önümüzdeki günlerde artacağını dile getiriyor. Korkulacak bir durum yok. Barajdaki su seviyesi kentin ihtiyaçlarına karşılık verir" dedi.

Kayıp-kaçak oranı yüksek
Öte yandan Yalova’daki kayıp-kaçak oranının yüksekliği de Türkiye ortalamalarının üstünde. Su altyapısının eski olması nedeniyle kayıp kaçak oranın yüksek olduğu bildirildi. Yalova'da kişi başına yıllık tüketilen su komşu illerin 2 katını geçiyor. Bu ise Yalova'daki içme ve kullanma suyu şebekelerindeki kayıp kaçak oranlarının normalin çok üstünde olduğunu gösteriyor.
Bunun çözümü ise kentteki su altyapısının değiştirilmesi. Bununla ilgili Yalova Belediyesi 450 km uzunluğundaki altyapı için İller Bankası’na başvurmuştu. Uzun süredir çalışmaları devam eden içme suyu şebeke yenilemesi projesinin hayata geçmesiyle problemin tamamen ortadan kalması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim