Yalova Belediyesi Denetim Komisyonunun 2017 yılına yönelik hazırladığı denetim raporunun yankıları halen sürüyor. Bu kapsamda bir basın toplantısı düzenleyen AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Yalova Belediye Meclisi Denetim Komisyonu üyeleri Serap Türk Yılmaz ve Bilal Kalsın ile Kadın Kolları ve Gençlik Kolları başkanları ile birlikte basının karşısına geçti. Burada hazırlanan rapora dayandırdığı açıklamasında sert ifadelere yer vererek Yalova Belediyesi’nin ciddi usulsüzlükler, evrak sahtecilikleri ve kamuyu zarara uğratma olaylarına sahne olduğunu söyledi. Öztabak Yalova Belediyesi hakkında Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’na da suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
“Marmara Depreminden sonraki en büyük deprem”
Yalova Belediyesi’nin borcunun 4 sene içerisinde 8 katına çıkartıldığını belirten Öztabak, “Biz Yalova Belediyesi’nin kötü yönetildiğini yatırım yapılmadığını ve harcamalar ve alımlar boyutunda da bir çok usulsüzlüğün yaşandığını ifade ettik. Bunları uyarı bazında hep belediye başkanına ve yönetimine ilettik ama ne hizmet anlayışında ne de harcamaların kısılması anlamında ilerleme kaydedilemedi. Yalova 1999 Depreminden sonra 2. Büyük depremini yaşıyor. Yalova Belediyesi kelimenin tam anlamıyla borç batağına sağlandı. Yalova Belediyesi’nin 52 milyon TL borçla devralan belediye 4 sene içerisinde bu borcu 8 kat arttırarak 161 milyon TL’ye çıkarmıştır. Onların terimiyle borçlara reel bazda bakarsak belediye 14 milyonluk reel borç oranından 114 milyon TL’lik bir borç oranına taşınmıştır. Maalesef göreve gelindiğinden beri devlete olan vergi ve SGK borçları dahi ödenmemiştir” dedi.  
“Borç arttı ama yatırım yapılmadı”
Belediyelerin borçlarının çok doğal olduğunu ancak bunun karşılığında ortaya bir yatırım konması gerektiğini de dile getiren Öztabak, “Ancak Yalova Belediyesi’ne bakıldığında 4 sene içerisinde bir çivi dahai çakılmamış ama borçlar hızla artmıştır. Vefa Salman göreve gelirken halka bir kitapçık dağıtmış ve hangi yatırımları yapacağını açıklamıştı. Bu kitapçıkta vaat edilen hiçbir şey yapılmamıştır. Kısacası halkla dalga geçilmiş, halk kandırılmıştır. Bunların halkla dalga geçmeyi adet edinen bir anlayıştan geldiğini bildiğimizden çok da şaşırmadık. Yalova maalesef bir kaza yaşadı ve 5 yılını kaybetti. Bunların geri kalan sürede de ortaya bir eser koyamayacağını gören halkımız gerekli cevabı ilk seçimde verecektir” diye konuştu.
“Belediyeye yandaşlarını doldurdular”
Yalova Belediyesi’nin personel sayısına da değinen AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, “Yalova Belediyesi’nin 740 olan personel sayısı 2017 yılında bin 161’e çıktı. Kadrolu personel ve hizmet alımı ödemerine bakıldığında paranın büyük bölümünün nereye gittiğini görmek çok da zor değil. 2017 yılında bu saydığımız personellere 66 milyondan fazla ödeme yapılmıştır. Kısacası Yalova Belediyesi’ne yandaşlarını doldurarak kelimenin tam anlamıyla bir arpalığa dönüştürmüşlerdir. Seçim öncesinde belediyede bankamatik personellerden bahseden Vefa Salman sözde bu bankamatik personelleri işten çıkartıp personel sayısını azaltacağına personel sayısını neredeyse 2 kat arttırmıştır. Yani gerçek bankamatik personelleri kendi döneminde oluşturmuştur”
“Alımlar hep aynı firmalardan yapılmış”
Yalova Belediyesinin alımlarda ihale yöntemini çok da benimsemediğini ve bazı kalemlerde sürekli doğrudan alım yolunu seçtiğini vurgulayan Öztabak, “Oysa doğrudan alımlar mücbir sebepler kapsamında yapılır. %10’luk doğrudan alım kotasını her seferinde aşacak ne gibi bir mücbir sebep oluştuğunu bu halka açıklamaları gerekmektedir. İhaleler de de çok tuhaf şeyler yaşanıyor. Zira ihaleler genelde hep aynı firmalara verilmiş. Yemek alımlarını kazanan firma hep aynı, baskı ve reklam işlerini yapan firma aynı. Baskı işlerini yapan bu firmayı bizde gerçekten çok merak ediyoruz. Umarımız merakımız giderilir. Ayrıca Belediye Yalova’yı bitirmiş ve CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’a ait internet sitesine de reklam verilerek her ay düzenli ödemeler yapılmış” diye konuştu.
Temsil ve ağırlama giderleri 3 milyonu geçti
Açıklamasında belediyenin temsil ve ağırlama giderlerine de değinen AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, “Yalova Belediyesi göreve gelirken Kavurmalı Pilav edebiyatı yapmıştı. Oysa göreve geldiklerinde içkili lüks lokantalarda belediye bütçeleri harcandı. Örneği temsil ve ağırlama giderleri 2015-2016 yılı aralığında %83 arttı ve 2 milyon 701 bin TL oldu. Ama artış bununla da sınırlı kalmadı. Bu rakam 2017 yılında %35 daha artarak 3 milyon 560 bin TL’ye çıktı. Bu giderlere karşılık kişi sayısını ben nerede ağırladıklarını merak ediyorum” dedi.
“Deniz Mahsullerine yöneldiler”
Burada söz alan AK Parti Yalova Belediye Meclis üyesi ve Denetim Komisyonu üyesi Serap Türkyılmaz, “Belediye geçen sene kahveli mantı ile halkımızın damak zevkine hitap etmişti. Bu yıl deniz mahsullerine yöneldi. Kalamardan, ahtapota kadar birçok deniz mahsulü halkımızla buluştu. Hem de içkili mekanlarda” diye konuştu.
YABELTAŞ ve Hizmet AŞ’nin denetimine izin verilmiyor
AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak belediyenin şirketlerinin ise adeta kaçırıldığını belirtti. Öztabak, “YABELTAŞ ve Hizmet AŞ’nin denetimi için gerekli evrakları istememize rağmen bir türlü vermiyorlar. Maalesef buraları denetleyemiyoruz. Ben buradan Vefa Salman’a soruyorum, orada ne çeviriyorsunuz” şeklinde konuştu.
“Vefa’ya veda zamanı”
AK Parti Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak sözlerini şu şekilde tamamladı, “Yalova Belediye Başkanı vefa Salman göreve gelirken Yalova’ya Vefa zamanı diyordu. Ama gelinen nokta bize bir şeyi net olarak gösteriyor ki artık Vefa’ya veda zamanı”
“Yalova’nın geleceğini ipotek altına aldılar”
AK parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel de toplantıda söz aldı. Demirel, “Belediye başkanları o şehrin, ‘Şehreminleridir. Ama bunların ne derece emin oldukları ortadadır. Halkımız önümüzdeki seçimde bunu değerlendirecektir. Mevcut belediye yönetimi sadece belediyenin değil Yalova’nın da geleceğini bu borç yükü ile ipotek altına almıştır” dedi.

Editör: TE Bilişim