Güneyköy Muhtarı Alpay Tekin, Anıtlar Kurulu’nun gerekli incelemelerin ardından restorasyon projesini hazırladığını ve tarihi çeşmenin en kısa sürede onarılacağını açıkladı.

1909 yılında tahta çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun 35’nci padişahı 5. Mehmet Reşat’ın Güneyköy meydanına yaptırdığı iki yüzünde iki ayrı musluk ve kitabe, yan duvarlarında ise kitabelerinin Türkçesi yer alan mermerden yapılma tarihi çeşme onarıma alınıyor. Zeminin ağırlığını daha fazla kaldıramaması nedeniyle bir süredir yan yatmaya başlayan tarihi çeşme adeta İtalya’daki ünlü Pizza Kulesi’ni andırıyor.

Yıllardır süren hazırlıkların ardından tarihi çeşmenin restore edilmesi için gerekli projenin hazırlandığını ve çalışmalara kısa süre içinde başlanılacağını öğrendiklerini belirten Güneyköy Muhtarı Alpay Tekin, “Tarihi çeşmemiz köyümüzün en önemli eserlerinden biri. Çok uzun bir süredir onarılması için izin bekliyorduk. Tüm hazırlıkların tamamlandığını öğrendik. Yan yattıkça tabanındaki mermerlerde birbirinden ayrılmaya başladı. Hem onarılmasını hem de bugün bulunduğu yerden biraz daha öne alınarak meydanda daha uygun bir noktaya alınmasını istiyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim