Belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan, imar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Satışa Konu Edilecek Tarım Arazilerinin, belediye ve mücavir alan sınırları içinde yer alan ve imar planı bulunmayan veya imar planında (ölçeğine bakılmaksızın nazım imar planları ile 1/1.000 ölçekli uygulama imar planı) tarımsal amaca ayrılanlar, Kamu hizmetine tahsis edilmeyen veya fiilen bu amaçla kullanılmayanlar, Deniz kıyı kenar çizgisine beş bin metre mesafenin dışında bulunanlar,  Tabii ve suni göllerin kıyı kenar çizgisine beş yüz metre mesafenin dışında bulunanlar,  İçme suyu amaçlı barajların mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları dışında kalanlar,  Satış tarihi itibarıyla arazi toplulaştırılması yapılmayacaklar,  Özel kanunlar kapsamında kalmayanlar olarak belirtildi

Söz konusu arazilerin satın alınmasında hak sahipliği için, bu taşınmazların kiracılarının 30 Mart 2014 itibarıyla en az üç yıldan beri taşınmazı kiralamış olmaları ve halen kira sözleşmesinin sürmesi, kullanıcılarının ise bu taşınmazları söz konusu tarih itibarıyla en az 3 yıldan beri tarımsal amaçlı kullanmaları gerekecek. Hak sahibi olunabilmesi için 5 Aralık 2017'den itibaren bir yıllık sürede kişilerin bu taşınmazları doğrudan satın almak için idareye başvurması gerekecek. Mirasçıların kira sözleşmesini devralmaları halinde mirasçılar da doğrudan satış hakkından yararlanabilecek. Taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin tamamı olacak. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yayınladığı genelgede,  Hazineye ait tarım arazilerine ilişkin olarak vatandaşlarımızdan gelen yoğun satın alma talepleri üzerine satış işlemlerine başlandığını belirterek ".  2014 yılındaki bazı il ve ilçelerdeki belediye ve mücavir alan sınırları değişikliğinden dolayı birçok vatandaşımız bu satın alma hakkından faydalanamamıştır. Yapılan yeni düzenleme ile, köyden mahalleye dönüşerek belediye ve mücavir alan sınırları içinde kalan yerlerdeki Hazineye ait tarım arazilerinden vatandaşlarımızca ecrimisil ödenerek kullanılan arazilerin kiracılarına, kullanıcılarına ve hissedarlarına satılmasına imkan sağlanmıştır. Böylece, şehir içinde kalan ve hali hazırda tarımsal amaçla kullanılan bu yerler üzerindeki mülkiyet sorunu çözüme kavuşturulmuştur. Hazırlanan bu rehberde; belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazineye ait tarım arazilerinin 4706 sayılı Kanun kapsamında satış süreci ile bilgilere yer verilmiştir. Ekonomik istikrara, verimliliğe ve mülkiyet sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağına inandığım bu düzenlemelerin vatandaşlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim" dedi.

Editör: TE Bilişim