TEMA İl Temsilcilisi Faruk Tezcan, Delmece Yaylası’na önce asfalt yol yapıldığını, ardından elektriğin götürüldüğünü, ahşap görünümlü betonarme yapılar yapıldığını ve son olarak yaylanın su kaynaklarının akış yolunun kontrolsüz şekilde değiştirildiğini belirterek, “Delmece Yaylası’na ne yapılıyor? Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması şart” dedi.

“Tabiat Parkı mı, Turizm Mesire Alanı mı?”

Tezcan, Delmece'de gelişen olaylar karşısında TEMA olarak sessiz kalamayacaklarını ifade ederek, “Delmece yaylası ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde yerel basına ve çeşitli internet sitelerine yansıyan bilgilerden, bu bölgenin turizm alanı ilan edildiğini ve çeşitli projelerin yürütüldüğünü öğrenmiş bulunmaktayız. Bilindiği üzere Delmece ve diğer yaylaları cazip hale getiren unsur bu bölgedeki korunmuş tabiat parçasıdır. Yalova yaylaları, Türkiye’de eşine az rastlanır özellikte bakir bir yapıya sahip olmalarına rağmen son yıllarda gerçekleşen hızlı değişim bizleri tedirgin etmektedir. Yürütülen projede, bölgenin “Tabiat Parkı” mı, Turistik Mesire Alanı” mı olmasının planlandığı kamuoyu tarafından yeterince anlaşılmamıştır. Delmece yaylası geleneksel çayırının güneybatısında yolun üst kısmında 197 dönüm arazi üzerine kurulacağını öğrendiğimiz ‘Tabiat Parkı Projesi’ ile ilgili olarak kamuoyu bilgilendirilmelidir. Yürütülen projenin “Ekoloji Temelli” olarak ve Eko Turizm ilkeleri esas alınarak yürütülmesinin doğru olacağı kanaatindeyiz. Bu amaçla projede ‘Ekolojik Turizm’ konusunda uzmanlaşmış akademisyenlerden danışmanlık alınması telafi edilmesi güç hataların önüne geçecektir” dedi.

“Delmece’nin doğal dokusu korunmalı”

Tezcan, “Bölgenin bitki zenginliği ve hayvan varlığı göz önünde tutulması, bu konu ile ilgili uzman akademisyenlerden danışmanlık alınması, Proje öncesinde bölgede bitki ve hayvan varlığı taraması yaptırılması arzu edilmektedir. Delmece yaylasında turizmin yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen proje kapsamında veya başka bir nedenle, yaylanın mera özelliği gösteren düzlüğünün imara kapatılması, hem turizm açısından hem de bölgenin bitkisel zenginliği açısından önemlidir. Her mevsim çeşitli bitkilerle çiçek şöleni yaşatan yayla çayırında özellikle soğanlı kök yapısına sahip Göl soğanı, Anadolu Orkidesi, Çiğdem türleri, Akyıldız gibi birçok bitki bulunmaktadır. Mera özellikli bu çayırın özellikle koruma altına alınması isabetli olacaktır. Konaklama amaçlı çadır kamp alanları yanında, bungalov tarzı yapılar bulunacağı öğrenilen projede, inşa edilecek yapıların Delmece yaylasının geleneksel peyzajını ve yaylanın doğal dokusunu etkilemeyecek şekilde tek katlı olarak yapılması ve yaylanın geleneksel ahşap kulübeleri esas alınarak belirlenen metrekarenin üzerine çıkmadan ve tamamen ahşap elemanlar kullanılarak inşa edilmesi uygun olacaktır. Betonarme ve benzeri malzeme kullanılmaması, yapıların ağaçlar arasına saklanması, mera alanına yakın yapılmaması, geleneksel yayla peyzajının korunması açısından gereklidir. Ayrıca geleneksel yayla dokusuyla ters düşecek restoran, çok katlı otel, amfi tiyatro veya benzeri bir yapı ile golf sahası, futbol sahası, yüzme havuzu gibi unsurların bu bölgede tasarlanmamasını, düşünülmemesini ve inşa edilmemesini beklemekteyiz.

Yaylanın geçmiş yıllardaki manzarasına kavuşturulması amacıyla yaylanın doğal manzarasını bozan ve çirkin bir görüntü oluşturan elektrik direklerinin kaldırılması, tehlike oluşturmayacak şekilde elektriğin yol boyunca yer altına alınması tarafımızca önerilmektedir.Yaylada son bir yıl içinde açılmış bulunan drenaj kanalının ivedilikle doldurulup eski haline getirilmesi biyolojik yapının ve ekosistemin korunması açısından önemlidir. Yakın zamanda yeniden düzenleneceği bilinen Çevre Düzeni Planında, Delmece yaylasının imara kapatılmasını sağlayan tedbirlerin alınmasını, ayrıca 2b kapsamına giren alanlarda yeni yapılaşmaya izin verilmemesini -ancak eski yapının birebir aynının yapılması- koşulunun getirilmesini, yaylanın sazlık-bataklık alanının ve meranın özel korumaya alınmasının görüşülmesini temenni etmekteyiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim