Türkiye Toprak Bilim Derneği ve Ege Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği ve TEMA Vakfı’nın da düzenleyicileri arasında yeraldığı Toprak Kongresi 15 Mayıs 2012 tarihinde düzenlenen törenle başladı. Törende konuşan TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, “ TEMA Vakfı, kralbet 20 yıl önce Rio Konferansı’nın yapıldığı  ve doğal varlıkların korunmasının hayati derecede önemli olduğunun her geçen gün daha fazla insan tarafından anlaşıldığı bir dönemde kuruldu.

Dünya genelinde bir çok ekosistem  yaşanmakta olan çöküşe dair işaretler vermekteydi, biyolojik çeşitlilik büyük tehdit altındaydı ve İklim değişikliği soyut bir kavram olmaktan çıkıp etkileri gözle görülebilen bir gerçekliğe bürünmüştü.  Böylesi bir dönemde ülke topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme sorununa dikkat çekmek üzere bir avuç gönüllüyle yola çıkan TEMA Vakfı, yaşamın kaynağı topraklarımıza ve doğal varlıklarımıza sahip çıktı.

TEMA’nın gönüllü sayısı 20 yılda 445.000’e ulaştı, 8. Toprak Kongresi’nde yüzlerce çiftçi, akademisyen, uzman, devletin çeşitli kurumlarından temsilciler, Sivil Toplum Örgütleri ile toprak ve sürdürülebilir yaşamı konuşuyoruz. Bütün bunlar ülkemizin geleceği adına bizlere umut ve güç veriyor.” dedi. 

Toprak Bozunumu ve Sürdürülebilir Toprak Yönetiminde Zorluklar konulu 8. Uluslarararası Toprak Kongresi’nde; TEMA Vakfı Eskişehir İl Temsilcisi Zir. Yük. Müh. Prof. Dr. Halil Güngör ve TEMA Vakfı Çevre Politikaları Koordinatörü Durukan Dudu “Erozyon-Su İlşkileri ve Eskişehir’deki Durumu”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Hasan Dursun “Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu, İçeriği, Hazırlanma ve Uygulanma Aşamaları”, TEMA Vakfı Proje Yürütücüsü Orman Yük. Müh. Tamer Soylu ve TEMA Vakfı Proje Yürütücüsü Özlem Katısöz “Toprak Koruma Sürecinde bir STK Olarak TEMA’nın Rolü”, CROP – MAL Proje Uzmanı Doç. Dr. Erhan Akça “Karapınar’da Obrukların Geliştirilmesi ve Arazi Kullanımında Değişikliğin 10 Yılı”, TEMA Vakfı Danışmanı Zir. Yük. Müh. Mahir Gürbüz ve TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül “Arazi Kullanım Planlaması ve Büyük Ovaların Korunmasında Sonuç Odaklı Yaklaşım: TEMA Vakfı Endişe ve Çözümleri” konulu bildirileri sundu.

 

Editör: TE Bilişim