Üçüncü oturumda yaşanan gerilim dolu anlar ve tartışmalar yerini oy birliği ile alınan kararlara bıraktı, hararetli tartışmaların yaşanmasına neden olan Gündemin yedinci maddesi Toplu Taşıma Yönetmeliği konusunda Yalova Belediyesi ve Yalova Minibüsçüler Odası arasındaki uyuşmazlık, yapılan görüşmeler sonrasında mutabakatla sonuçlandı. Oda ve belediyenin fikir birliği ile meclise gelen yönetmelik Yalova Belediyesi Ulaştırma Müdürü Mehmet Nuray Tozlu tarafından okundu.


Yalova'da toplu taşımanın nasıl yapılacağının detaylarını içeren yönetmeliğe göre;

 

Toplu taşımada potansiyeli düşüren etkenler korsan taşımacılık, ücretsiz servisler, köy, belde ve ilçelerden gelen araçların şehir içine girmeleri Çevre Yolu vasıtası ile engellenecek.  Yatağa alınan araç sayıları toplam 167 hak sahibi araç üzerinden belirlenecek. 167'ü hak sahibi iştirakçinin hak ve menfaatlerinin korunacak. Toplu taşıma yapan araçların engelli vatandaşlarında rahatlıkla faydalanacağı şekilde düzenlenecek. Araç renkleri ise tek tip olacak. Protokol en geç 30 Temmuz 2012 tarihine kadar işletici şirket ve Yalova Belediyesi arasında imzalanacak. 15 Eylül 2012 tarihine kadar otobüsler alınacak. Toplu taşıma 4 Ekim 2012 tarihinde başlayacak. Hükümlerin yerine getirilememesi durumunda ise Yalova Belediyesi İller Bankası'ndan kullanacağı kredi ile otobüsleri kendisi satın alarak toplu taşımayı kendi bünyesinde hayata geçirecek"


"6 otobüs satın alınacak ve buna bağlı olarak da 24 minibüs dönerli olarak yatağa ayrılacak. Yatağa ayrılacak bu minibüsleri Minibüsçüler Odası'na bağlı olan şirket belirleyecek. Dijital kartlı sistem, alınacak 6 otobüste hemen uygulanacak, minibüslerde ise zaman içerisinde hayata geçirilecek. Alınacak olan otobüslerden 4 adedi 9-
10 metre arası, 2 adedi 7-8 metre arası uzunluğa sahip olacak. Yolcuların varış ve kalkış noktaları sabitlendikten sonra 15 dakika içinde aktarma yapmaları halinde ikinci yolculukları ücretsiz olacak. Belirlenen güzergahlar yeniden gözden geçirilerek yolcu yoğunluğuna göre yeniden yapılandırılacak.

 


Belediye Meclisi'nde okunan Toplu Taşıma Yönetmeliği AKP, CHP ve DP'li meclis üyelerinin oy birliği ile trafik komisyonuna sevk edildi. Komisyon bu yönetmeliği görüştükten sonra oylanması amacıyla meclise getirecek ve yönetmelik oylanarak resmen hayata geçmiş olacak.

 

Editör: TE Bilişim