Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Mart ayı başından itibaren startı verilen ‘Yalova'da Trafik Kaynaklı Hava Kirliliğinin Tespiti ve Cadde-Sokak Bazlı Haritalandırılması’ Ar-ge projesinin ikinci ayağı olarak trafik, sanayi hava kirliliğinin çevre ve insan sağlığına etkileri araştırılacak. Yalova İl Müdürlüğü tarafından geliştirilecek olan bu proje Türkiye’de ilk olacak.
Kentleşmenin getirdiği hava kirliliği yaratan unsurların insan sağlığına olan zararlarının araştırılacağı Arge Projesi ile ilgili Yalova İl Müdürlüğü’nden yapılan bilgilendirmede, “Bu projemizin ikinci ayağı olan Trafik ve Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Çevre ve İnsan Sağlığına Etkilerinin Araştırılması projesi İl Müdürlüğümüzün 2017 Faaliyetleri arasında planlanmıştır. Atmosferik hava kirleticilerin insan sağlığı ve çevreye olumsuz etkileri bilinmektedir. Hava kirliliğini ve olumsuz etkilerini azaltma çabaları öncelikle kirletici seviyelerini ve kaynaklarını ortaya koymayı gerektirmektedir. Son yıllarda hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşme hava kirletici kaynaklarını önemli derecede arttırmıştır. Her bir kaynağın kirlilik katkı paylarının belirlenmesi detaylı çalışmaları zorunlu kılmaktadır. Ancak, genel bir takım yaklaşımlarla da kent ölçeğinde hava kirliliğinin kaynakları hakkında bilgiler alınabilmektedir. Hızlı kentleşme, sanayileşme ve tarımsal faaliyetlerin bir arada bulunduğu Yalova’da atmosferik kirleticilerin konsantrasyon, kaynak ve insan sağlığına etkilerinin belirlenmesi ile kirlilik azaltım stratejilerinin belirlenerek halkın duyarlılık ve katılım düzeyinin arttırılması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
İl Müdürlüğü trafik kaynaklı kirleticilerin insan sağlığına etkilerinin araştırılacağı projenin amaçları ile ilgili ise şu bilgilere yer verdi: “Bu amaçlar doğrultusunda erişilmek istenen sonuçlar: Yalova hava kalitesinin kış mevsimi için, uçucu organik bileşikler (Benzen, Toluen, Etilbenzen ve Ksilen), SO2, NO2, O3 temelinde belirlenmesi, atmosferik kirliliğin zamansal ve mekansal değişkenliğinin ortaya konulması ve kirlilik haritalarının çıkartılması,  Atmosferik kirliliğin bölge insanı sağlığı üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla, yetişkinlere yönelik anket sorgulaması yoluyla kirleticilerin kanser ve kanser harici etkiler için sağlık risk değerlendirmesinin yapılması, sağlık risk haritalarının çıkartılması, seçilmiş hastane kayıtları ve kirletici konsantrasyonları kullanılarak solunum ve kardiyovasküler sağlık etkilerinin belirlenmesi, Kentte atmosferik kirlilik açısından oluşabilecek risk dönemleriyle risk bölgelerinin hava kirliliği haritalarıyla tespit edilerek, halkın bilinçlendirilmesine katkı sağlanması ve yerel otoriteye karar alma sürecinde öneriler sunulması,  Bulgu ve sonuçların bir plan dahilinde kamuoyuna duyurulması ve kirlilik azatlım stratejilerine halkın katılımının sağlanmasıdır. İl Müdürlüğümüz, 01.03.2017 tarihinde başlattığı bu arge projesinin Ülke çapında bir ilk olması sebebiyle üzerinde hassasiyetle durmakta ve başta Bakanlığımıza bağlı Genel Müdürlüklerimiz, yerel yönetimlerimiz olmak üzere paydaş tüm kurumlarımızla konu paylaşılmaktadır” denildi.

Editör: TE Bilişim