Yalova'da yaşanan trafik sorununun çözülmesi için Yalova Belediyesi ve Yalova Üniversitesi el ele verdi. Yalova Merkezi Trafik Sirkülasyon ve Geometrik Değerlendirme Projesi olarak adlandırılan çalışmanın protokolü ise Yalova Belediyesi Encümen Salonunda imzalandı. Protokol töreninde söz alan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Yalova’yı Niyazi Hocamız, üniversitemiz iyi tanıyor. Artı benim de ne kadar tanıdığımı biliyorsunuz.Seçimler dönemi boyunca Yalova’nın çözülmesi gereken sorunun trafik olduğunu hem her platformda dile getirdi. Onunla ilgili çözeceğimizin sözünü verdik. Onunla ilgili adımlar atıldı, devam ediyor. Parkomat uygulaması başladı, memnuniyet had safhada. Bazı eksiklikleri olabilir bunu süreç içerisinde gidereceğiz. Köprülü kavşak inşaatı başladı. Orada Gaziosmanpaşa, İsmetpaşa ve Mustafakemalpaşa mahalleleri, hatta bunu Millet Çiftliği de eklenecek, 14. Mahallemiz olacak. Bunu meclisten geçireceğiz. Yalova nüfusunun 3’te 1’i orada yaşıyor. Batçıkla oraya geçişlerin yapılması gibi bir düşüncemiz var. Fiziki şartlar el verirse bunu da yapacağız. Araç sayısı, nüfus sayısı artıyor. Çarpık kentleşmeden gelen eskiden giderilemeyecek sorunlar da var. Bununla ilgili üniversitemizle işbirliğine başlıyoruz. Doğrusu bu. Ulaşım Mühendisliği gibi bir fakülte var Yalova’da. Türkiye’de ilk olan. Bunu Yalova’da olması gurur kaynağı. Yalova’ya hayırlı olmasını diliyorum. Rafet Hocamız Yalova’nın ulaşım planı olmaz, trafik planı olur dedi. Bu benim için çok önemliydi. Onu söyleyince rahatlama hissettim. Bilginin yanında tecrübe de önemli. Bu da Rafet Hocamızda var. Ben başarılı olacağımıza inanıyorum. Sonuçta ortak payda Yalova. Üniversitesi, belediyesiyle,bürokratları, milletvekilleriyle, valisiyle Yalova’ya hizmet etmek amacımız" dedi. 

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın ardından söz alan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ise, "Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Bir üniversitenin 3 tane görevi vardır. Birincisi eğitim, ikincisi araştırma, üçüncüsü de lokal sorunları çözme. Lokal problemlerden de en büyüğü ulaştırma. Biz Yalova’nın problemlerini yaşayan, ona çözüm üretmek isteyen ve 3’üncü görevimizi beraberce yerine getirmek istiyoruz. Belediye Başkanımızın hayata bakışını çok önemsiyoruz. Biz bu sorunu çözmek için sıfır maliyetle bir proje sundu. Ayrıca bir hayat üniversitesi kuracağız. İnşallah yakın bir tarihte hayat üniversitesini kuracağız. Burada 50 yaşını aşan kişilere üniversite hayatında yaşanan hazı yaşatacağız. Ulaştırmayla ilgili dünyada ilk 3’e giren bir bilim adımını Yalova’ya kazandırdık" diye konuştu.

Proje ile ilgili teknik bilgileri ise Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı  Prof. Dr. Rafet Bozdoğan ise, "Ulaşımın bir kaç ara başlığı vardır. Bunlardan birisi şehir planlama ve ulaşım planlamadır. Şehir ve ulaşım planlamanın neticesinde bir ulaşım master planı çıkar. Ulaşım master olanı genelde çok büyük şehirlerde ele alınır. Çok ciddi çalışmalar gerektirir. Yalova henüz bu ölçekte bir kent değil. Burası kendine has dinamikleri olan bir kenttir. O nedenle kent ve ulaşım planlaması önemlidir. Yine mevcut yol ağının en efektif ve verimli şekilde kullanılmasının sağlanması lazım. Bu nedenle trafik denetim ve yönetim projelerini hazırlayacağız. Mevcut yolların nasıl kullanılması gerektiğinin belirlenmesi lazım. Bugün protokolünü imzaladığımız proje de bu projedir. Parkomat uygulaması da bu projenin bir parçasıdır. O nedenle bir bu projenin adını Yalova merkezindeki trafik sirkülasyon ve geometrik değerlendirme projeleri olarak adlandırıyoruz. Bu ilde toplu ulaşımın da başka bir ekiple yeniden planlayacağız. Yine kentte ulaşım altyapısı yetersizse oralara yeni yollar, otoparklar, kavşaklar yapılmalıdır. Trafik eğitiminin arttırılmasını da önemsiyoruz. Bu çalışmaya Milli Eğitim Müdürlüğü de dahil olacak. Bu başlıklar içerisinde en acil olanı, Yalova'da ki yol ağının en verimli şekilde nasıl kullanılacağı konusudur. Trafiğin nasıl sirküle edileceğinin en acil şekilde tespiti yapılmalıdır. Arazide çalışmalar yapılacak. Çeşitli ölçümler ve anketler gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Ardından protokole Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu imza attı.

 

Editör: TE Bilişim