Özellikle uzak ilçe ve beldelerden kent merkezine her gün gelmekte olan öğrencilerin ve diğer yolcuların mağduriyet yaşayacağını belirten vatandaşlar, “Belediye otobüslerinin kent merkezine girmelerini engelleyen düzenlemenin kaldırılmasını istiyoruz” diyerek tepkilerini dile getiriyor.

Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında çıkarılan yönetmeliğe göre resmi araçların D4 yetki belgesi alamayacağı maddesinden hareketle ilçe ve beldelerden gelen belediye otobüslerinin kent içerisine giremeyeceği belirtiliyor.

Öğrenciler başta olmak üzere, 65 yaş üstü ve sürekli işe gidip gelen vatandaşların bu durumdan olumsuz etkileneceğini ve çözüm beklediklerini belirten vatandaşlar, “Öğrenciler merkezdeki okullara giderken belediye otobüslerini kullanmaktalar. Örneğin Taşköprü, Kadıköy gibi beldelerden öğrenciler 1 Lira gibi bir ücretle şehir merkezindeki okullarına gidebilmekteler. 65 yaş üstü insanlar belediye otobüslerinden ücretsiz olarak faydalanmaktadır. Yaşlısı, hastası, kadını, çocuğu, hep belediye otobüsleriyle hastanelere uygun fiyatlara gidebilmekte. Ayrıca şehir merkezinde çalışanlar da belediye otobüslerini kullanmaktadır. Şimdi yapılmak istenen uygulama ile belediye otobüslerinin kendi sınırları dışına yolcu taşımaları engellenmek isteniyor. Bu uygulama hayata geçerse, diyelim ki Kadıköy Beldesi’nden hareket eden belediye otobüsü Yalova sınırının başladığı noktada yolcusunu indirecek.Yolcu buradan şehir içi minibüsüne yada belediye otobüsüne binip okula yada hastaneye gidebilecek. Direk araç bulamayacağı için de birkaç araç değiştirmek zorunda kalacak. Hele Armutlu gibi Yalova’nın en uzak ilçesinden gelmeye kalkan bir vatandaş için durum daha da zorlaşacak. Kaç araç değiştireceğini hesaplamak bile zor. Sabah çıkarsa bırak hastaneye filan gitmek hiçbir iş halletmeden evine dönecek. Altınova, Kaytazdere, Subaşı, Taşköprü, Çiftlikköy ve tüm belediyeler için bu böyle olacak” diye tepki gösteriyorlar.

Öte yandan ilçe ve belde belediyeleri de vatandaşların mağdur olmamaları için uygulama öncesi çalışmalarını sürdürüyor. Belediye otobüslerinin şehir içine girişlerinin yasaklanma uygulaması öncesinde  sorunun çözümü için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, “Belediye otobüslerinin şehir içine girişleri yasaklandı. Şimdi bununla ilgili bir çalışma yapacağız. Hatlardan çekiliyoruz, fiyat komisyonu belirlemesinde biz varız. Minibüsçülerle konuşacağız, onlara 65 yaş üstü vatandaşlarımızı bizim gibi parasız taşıyacaksınız diyeceğiz. Bazı şartlarda anlaşırsak, eğer belediye otobüsü seviyesine gelirse biz varız. Gelmezse başka bir çözüm arayacağız. Ona göre güzergahlar belirlenecek. Biz daha çok öğrenci servisleri üzerinde duruyoruz. Netleşen bazı şeyler var, mesela bizim otobüslerimiz şehir içinde ring atacak” diyerek çözüm yolları üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çiftlikköy ilçesine bağlı Taşköprü Belediye Başkanı Nedret Gülen de halkın mağdur olmaması adına yeni uygulamaya yönelik ‘neler yapılabilir’ noktasında çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Kanun ve yönetmelik ne diyor ?

19 Temmuz 2003 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun 2.maddesinin ikinci paragrafında belediyelerin ticari taşıma ile ilgili  bu kanun hükümlerine tabi olmadığı belirtiliyor. Öte yandan 2012 yılında Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan yönetmeliğin 24.maddesinin (a) 13 bendinde resmi ticari araçların D4 yetki belgesi alamayacağı ifade edildiğinden ve belediye otobüslerinin ticari araç olarak kabul edildiğinden başka bir belediyenin sınırı içine giremeyeceği hükme bağlanıyor.

Editör: TE Bilişim