Yapılan toplantıda ülke hakkında genel bilgiler, genel ekonomik durum, sektörler, dış ticaret, dış ticaret politikası ve vergiler, Türkiye ve ticaret, Pazar ile ilgili bilgiler, işadamlarının pazarda dikkat etmesi gereken hususlar ve genel değerlendirme hakkında bilgi verildi. İhracatı Geliştirme Uzmanı Tarhan Sezgin, “Libya’da Kaddafi rejiminin 2011 yılında sona ermesi ile demokratik rejime geçiş çalışmaları devam etmektedir.

Libya’nın yüzde 95’i çöl veya kurak arazidir. Nüfus yoğunluğu olarak kilometre kareye 3 kişi düşmektedir. Kuzey Afrika’daki en yüksek okuryazarlık ve okullaşma oranına sahiptir. Libya’nın ekonomisi petrol gelirlerine dayanmaktadır. Ülke ihracatının yüzde 96’sını petrol oluşturmaktadır. Serbest piyasa ekonomisine geçiş çalışmaları devam etmektedir. Sanayi ve tarım üretimi ülke ihtiyacını karşılamaktan çok uzaktadır.

Afrika’da kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülkedir. Açlık ve sefalet içinde yaşayan insanlar yoktur. 6 milyon nüfusa sahip ülkede 1 milyon yabancı işçi çalışmaktadır. Libya topraklarının yüzde 1,7’si tarıma uygundur. Gıda ihtiyacının yüzde 80’i ithal edilmektedir. Kuzeydoğuda zeytin ve üzüm yetiştirilmektedir. Kuzeybatıda hurma, zeytini portakal ve badem yetişmektedir. Çoğunlukla küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Balıkçılık gelişmemekle birlikte kıyı hattında ton balığı, barbun ve sardalya boldur.”diyerek Libya’nın genel durumu, ekonomik yapısı, tarım hayvancılık ve balıkçılık hakkında bilgi verdi.

Editör: TE Bilişim