YAFEM Başkanı Özer Koyuncu’nun da katıldığı şairler buluşmasında dünyanın çeşitli yörelerinden ve Türk cumhuriyetlerinden gelen Türkler, kendi topraklarının şiirlerini okudu, ozanlar şarkılarını seslendirdi.

Etkinliğe Romanya’dan Güner Akmola, Yunanistan Batı Trakya’dan Özhan Hüseyin, Kırım’dan Server Bekir, Çuvaşistan’dan Albina Yuratu (Lubimova), Kırgızistan’dan Nurik Namazbekav, Doğu Türkistan’dan Zeynure İsa, Yalova’dan Nevzat Taşkın olmak üzere 7 şair ve ozanın katıldığı etkinlik sonrasında YAFEM Başkanı Özer Koyuncu tarafından katılımcılara teşekkür bröveleri takdim edildi.

Şair buluşmasında Çuvaş ve Kırgız ekiplerinin sahnesi ise dikkat çekti. Samsun’daki festivale davetli olan ancak Samsun’da yaşanan sel felaketi sonrası etkinliklerinin iptal edilmesiyle yolunun bir kez daha Yalova’daki dostlarının yanına getirdiğini söyleyen Çuvaş edebiyatçı ve şair Albina Yuratu Lubimova, Çuvaş bayrağı ile sahneye çıkan ekiple birlikte hem ülke şiirlerini, hem kendi yazdığı şiirleri okudu. Çuvaşistan ekibinden Ludmilla Kinov’un söylediği Çuvaşça besteler ve Çuvaş ekibinin seslendirdiği halk türküsü de izleyenlerden büyük alkış aldı. Burada konuşan Albina Yuratu, “Burası bizim ikinci vatanımız gibi. Daha önce Yalova’da YAFEM şenliklerine hep katıldım, artık burada bizi yolda gördüklerinde tanıyorlar. Çerkez arkadaşlar bizi görünce, merhaba Çuvaşlar, diyor. Bu bizi çok mutlu etti” diye konuştu. Lenin’le ilgili 2009’da yayınlanan ve ses getiren araştırmanın da sahibi olan Albina Yuratu Lubimova, 200’e yakın şarkı sözü ve şiirlerinin de bulunduğunu belirterek, son basılan şiir kitabını YAFEM ekibine hediye etti. Buluşmanın moderatörü Halil Ülker de, Çuvaşistan’ın 2 milyon nüfuslu yarı özerk bir Türk cumhuriyeti olduğunu belirterek, başkent Çuvaştar’a selam gönderdiklerini kaydetti. Ardından sahne alan Kırgız Pop Sanatçısı Nurik Namazbekav’ın ve Kırgız halk müziğinden örnekler sunan lir çalan Kırgız halk sanatçısının şarkıları ise dikkat çekti. YAFEM Başkanı Koyuncu, etkinliğin ardından katılanlara teşekkür ettiğini belirterek, “Türk dünyasının temel geleneklerindendir, kimi zaman sözle, kimi zaman şarkıyla şiir söyleriz. Ben buraya katılanların hepsini bir Dede Korkut gibi görüyorum, seneye daha iyi şartlarda buluşmak üzere hepinize teşekkürler” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim