Ödüle geçmişte Rauf Denktaş, Haydar Aliyev gibi isimler de layık görülmüştü. Koçal, verilen ödülle ilgili olarak, “17 yıldır Türkiye’den değişik insanlara verilen ödül benim için çok önemli. Onore oldum. Belediye başkanı sıfatıyla birçok ödül aldık. Ancak böyle bir Türk dünyasına hizmetle ilgili ilk. Heyecanlandığım bir tören oldu. Orhun yazıtları şeklinde plaket. Türk dünyası şairler müzesine birebir ölçekli Orhun yazıtı koyacağız. Hayatımda şu ana kadar aldığım en anlamlı ödüldü benim için” diye konuştu.

 

Gündeme dair soruları yanıtladı

 

Koçal, ödülle ilgili basın toplantısında gündeme dair soruları da yanıtladı. Adalar seferlerinin yeniden başlamasının rekabet ortamını geri getireceğine değinen Başkan Koçal, Yalova Valiliği ile aralarının gerilmesine neden olan GOP Mahallesi’ndeki sorunlu işyerinin ise, valiliğin sorumluluk almaktan kaçınmasına rağmen kapatılacağını dile getirdi. Koçal, yapılması düşünülen 2 bin 500 kişilik yeni kapalı spor salonunun ise yanlış bir proje olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.

 

“Adalar seferleri alternatif oldu”

 

Adalar seferlerinin yeniden başlamasıyla ilgili özel sektöre bu imkanı verebilmek için çok mücadele ettiklerini kaydeden Koçal, “Umarım sektör umduğunu bulur. Seferlerin oturması için 3-5 ay gerekecek. Gelecekte daha başka seferler de eklenirse daha da verimli olacaktır. İnsanlara alternatifleri sunmak gerek. İDO’nun sıkıntılı fiyat politikasından sonra da alternatifleri çoğaltmak gerekti. Belediye sadece organize noktasında yardımcı olduk” diye konuştu. Koçal, Yalova Belediyesi olarak ise deniz ulaşımıyla ilgili  bir girişimde bulunmalarının zor olduğunu sözlerine ekledi.

 

“Valilik sorumluluktan kaçıyor ama kapatacağız”

 

GOP Mahallesi’ndeki sorunlu işyeri ile ilgili olarak Valilik’ten kendilerine bir yazı geldiğini ancak yazının öncekiyle aynı içerikte olduğunu söyleyerek, “Biz onlardan yazdıkları yazının bizim kapatmamız konusunda yeterli olup olmadığını sorduk. Ama aynı şekilde cevap vermişler. Maalesef sorumluluktan kaçıyorlar. Bu kadar basına yansıdı. Biz sorumluluk alacağız. Gerekli muameleyi yapacağız ama eksiklik var bu işte. Ayıp bir şey” sözleriyle tepkisini gösterdi.

 

“2.500 kişilik spor salonu projesi yanlış”

 

Yalova’da kapalı spor salonunun arkasına yapılması düşünülen 2 bin 500 kişilik yeni kapalı spor salonu projesinin doğru olmadığını düşündüğünü söyleyen Başkan Koçal, “7 bin 500 kişilik bir salon yapılabilir. Gerekirse belediye olarak taşın altına elimizi sokarız. Gelecekte Olimpiyatların İstanbul’da yapılması gündemde. O zaman Yalova’ya da iş düşecek. Zaman şimdi. Yalova olarak gerekli şeyi yapmazsak üzüleceğiz” diye konuştu.

Koçal, Valiliğe bu konuda yazı yazdıklarını ve bu konudaki taleplerini dile getirdiklerini kaydederek, “Kültür Merkezindeki gibi sorun yaşamayalım. Bu kadar büyük bir alana salon yapıldı en azından bin kişilik olmalıydı. Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu 360 kişilik, RDKM 470 kişilik. Ne anladım ben bu işten. Ne devlet ne de birileri Yalova’da bir kültür merkezi yapılsın lafını ağzına alamayacak. Derler bu kadar para harcandı, yapıldı. Aynı sıkıntıyı kapalı spor salonunda yaşamayalım. Gelecekte İstanbul’da olimpiyatlar yapılacak. Yalova büyüyor. Bugün merkezi 100 bin ama 5-10 yıl içinde 200-250 bin olacak. En az 7 bin 500 kişilik olmalı. Yapılmışken tam olsun. Ben de buna ithafen valiliğe yazı yazarak talebimizi dile getirdik. Siyasi parti il başkanlarına da talebimizi gönderdik. Gerekirse belediye de işin içine girsin. Keşfin kaç para olduğun bilmiyorum ama 2 bin 500 kişilik yapmakla 7 bin 500 kişilik yapmak arasında ne kadar bir fark varsa çaresi bulunur. Gerekirse belediye olarak elimizi taşın altına koyalım. Yapılmışken doğru iş yapalım. Kültür merkezindeki gibi pişman olmayalım” dedi.

 

ORHUN HEYKELİNİ GÖSTERDİ

 

Başkan Koçal, toplantıda aldığı Orhun Heykeli ödülünü de gösterdi. Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te düzenlenen ödül töreninde, Türk Dünyası’na yönelik kültür ve sanat faaliyetlerine verdiği destekten dolayı, Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) tarafından 2011 Türk Dünyası Hizmet Ödülü’ne layık görülen Başkan Koçal; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Makedonya Parlamento Başkanı Trayko Velyanovski, Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi Başkanı Vlado Kambovski, TC Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, miletvekilleri ve konukların katılımıyla gerçekleştirilen törenle ödülünü, Makedonya Parlamentosu Türk Milletvekili Erdoğan Saraç’tan aldı. TÜRKSAV; 13 kez Türkiye’de, son 3 yıldır da Türk Dünyası içerisinde yer alan ülkelerde düzenlediği ödül töreninin 16.’sı Makedonya’nın Üsküp Kenti’nde yaptı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Alparslan Türkeş, Sanatçı Barış Manço, Türksoy Başkanı Düsen Kaseinov gibi ünlü devlet adamları ile sanatçılar; önceki yıllarda Türk Dünyası’na verdikleri katkılardan dolayı TÜRKSAV Türk Dünyası Hizmet Ödülü ile taltif edilen isimlerdi. Makedonya’nın Üsküp Kenti’nde düzenlenen TÜRKSAV 16. Türk Dünyası Hizmet Ödülü töreninde Türk dünyasına yönelik kültür ve sanat faaliyetleriyle Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Türk toplum yapısı üzerine eserleriyle Prof. Dr. Orhan Türkdoğan, 7. Uluslararası Atatürk Kongresi etkinliğiyle Atatürk Araştırma Merkezi, Ulusal araştırma merkezleri oluşturulması çalışmalarıyla Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Orhan Güvenen, 8. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi etkinliğiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü,

Bilim, teknoloji ve strateji konuları üzerine yaptığı çalışmalar ve fikirleriyle Aksaray Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Sencer İmer, Balkanlardan göçler üzerine eserleriyle Emekli Büyükelçi Dr. Bilal N. Şimşir, Türk Halk Müziği Sanatçısı Mükerrem Kemertaş, Azerbaycan'dan ses sanatçısı Azerin, Hırvatistan'dan Türkçe-Hırvatça sözlük ve benzeri çalışmalarıyla Türkolog Prof. Dr. Ekrem Çavuşeviç, KKTC'den edebi eserleri ve Kıbrıs Türkleri davasına hizmetleriyle İsmail Bozkurt, Özbekistan'dan Türkiye edebiyatından Özbekistan Türkçesine aktarma ve tanıtma çalışmalarıyla Prof. Dr. Muhammet Babahan Şerif, Makedonya'dan 7. Uluslararası Atatürk Kongresi etkinliğine ev sahipliği yapan Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi ödüle layık görülenler oldu.

 

Editör: TE Bilişim