Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından Türkiye'de ilk kez geliştirilen Zambak çeşitlerinin sergilendiği "Zambak Günleri" başladı. Doğada bulunan ve melezlemeyle geliştirilen 60 çeşit ile Türkiye'de ilk kez geliştirilen 3 tür Zambak da görücüye çıktı. 
Türkiye'nin ilk ve en büyük tarımsal araştırma enstitüsü durumundaki Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü TÜBİTAK projesi kapsamında doğadan toplanan yabani Zambak türleri üzerinde yaptığı araştırmalarla Türkiye'de benzeri olmayan 3 yeni çeşit geliştirdi. Bu zambak çeşitlerini, "Zambak Günleri" adı altında sergilemeye başladıklarını dile getiren Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Geofit Araştırma Merkezi Başkanı Erdal Kaya, "TÜBİTAK Projesi kapsamında mevcut  zambaklar doğadan toplanan türlerle yüksek ebeveyn özelliğine sahip türler arasında melezleme sonucunda  geliştirildi. Bunlardan 60 çeşidi katalogda yer aldı. 3 çeşidi ise yeni çeşitr olarak tescili yapılmak üzere koruma altına alınması çalışmaları sürüyor. Şu anda geliştirdiğimiz melezlerden de yeni çeşitlerin seçilmesi çalışmalarını sürdürüyoruz. Türkiye'nin ilk Zambak çeşitleri bunlar. O yönüyle çok önemli. Bir kapı açılmış oldu. Türkiye'de artık bu işi de yapabiliyoruz. 
Öte yandan Zambak günleri de başladı. Bu konuyla ilgili olarak ilgili firmaları, üreticileri, karar vericileri çağırıyoruz. Burada onlara geliştirilen yeni çeşitler hakkında ve sürdürülen çalışmalarla ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz. Bir aydır zambaklar açık. 15 gün daha açık kalacaklar. Bu süre içerisinde Zambak Günleri devam edecek.  Bu kapsamda vatandaşlarımızı da Zambak Günlerine katılmaya davet ediyoruz. Gelsinler burada sergilenen yeni Zambak çeşitlerini, melezleme yoluyla geliştirilen mevcut zambak çeşitlerini görsünler" dedi. 
Antal'ya Expo'ya Yalova'da 61 bin 600 bitki soğanı gönderildi
Diğer yandan Antalya Expo 2016'da da bir Geofit Bahçesi kuran Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Sonbahar aylarında çiçeklenecek 11 bin 600 adet bitki soğanını da Temmuz ayı ortalarına kadar Antalya'ya gönderecek konuyla ilgili de bilgi veren Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Geofit Araştırma Merkezi Başkanı Erdal Kaya, "Antalya Expo 2016'da Geofit Bahçesi kurulması için 100 türden 50 bin bitki üretimi yaptık. Bunların ilkbaharda çiçeklenen 38 bin 600 adedini kışın göndermiştik. Şimdide Sonbaharda çiçeklenen türleri gönderiyoruz. 36 türden 11 bin 600 adet soğanlı bitkiyi Temmuz ayının ortalarına kadar gönderceğiz. Yani 15 Temmuz'a kadar Antalya Expo 2016 Geofit projesi tamamlanmış olacak" şeklinde konuştu.  
Editör: TE Bilişim