Dünya'nın 6. Türkiye'nin ise ilk Teknolojik İnovasyon güdümlü Tarım Teknoparkı'nın kurulması için düğmeye basıldı. Bin 100 dönüm arazi üzerinde yer alacak Tarım Teknoparkı'nın Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü üzerinde kurulması hedefleniyor. 
Tarım Teknoparkı hakkında bilgiler veren Yalova Üniversitesi öğretim görevlisi Yahya Özdemir, "Şehir ile bölge insanın gayri safi yurt içi hasıladan almış olduğu payı yükseltmenin en temel noktası üretim ekonomisini aktif etmek, Üretimde maliyeti azaltarak bölgesel ve küresel rekabeti artırmanın odak noktasında Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri yer almaktadır. Ülkemizdeki Tarım ile Gıda sektörünün sorunlarına çözüm olarak Ar-Ge'ye dayalı yenilikçi çözümler üretebilen yetişmiş araştırmacılar ile sektörün tarafları arasında tesis edilecek işbirliği ve ortak iş yapma kültürü ile farkındalık sayesinde kendi aralarında bilgi ve teknoloji transferinin sağlanması önem arz etmektedir. Bu strateji başarı gösterdiğinde Türkiye’de katma değeri çok yüksek marka ürünler yetiştirilebilecek, aynı zamanda tarıma elverişli birçok atıl araziler üretime kazandırılmış olacaktır.
Türkiye’de sağlıklı iktisadi kalkınma trendinin yakalanabilmesi için tarım sektörü ile sanayinin iç içe olması gerekir. Yalova arazisinin büyük kısmında iklim ve toprak yapısı bakımından tarıma elverişli yararlı topraklardan oluşmaktadır. Tarım, petrol dışı sektörler arasında ülkenin sosyo-ekonomik iktisadi kalkınmasında etki edecek en önemli sektörler arasında sayılmaktadır. Yalova’mızda farklı türde çok kaliteli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Son yıllarda tarım sektöründeki istihdam artışın olmasına rağmen, teknoloji ve teknik konulardaki yetersizliğin, bilhassa makine-ekipman yetersizliği olması üretimin verimli olarak gerçekleşmesini engellemektedir. Teknolojik ve teknik sıkıntıların giderilmesi yönünde yapılabilecek en büyük yatırım Türkiye’de bir ilk olacak Yalova’da ihtisas ve inovasyon odaklı Tarım Teknopark’ın kurulmasıdır. Dünya’da sadece 5 ülkede yer almaktadır
Gelişmiş ülkelerdeki tarımsal teknoparklar, ileri teknoloji kullanılması sayesinde katma değeri çok yüksek ürünler ortaya konulmakta ve ülkenin iktisadi kalkınmasına önemli katkı sağlamaktadırlar. Tarımsal Teknopark, sektörün sorunlarını çözmek ve piyasaya yeni ürün sürerken Ar-Ge temelli çözümler düşünen bilim insanı ve girişimcileri bir araya getirerek birçok avantaj ve muafiyetlerden fayda temin edilerek sinerjinin olduğu yani kamu araştırma kurumları ve üniversite ile özel sektörün tam bir takım olduğu bir ortam olarak düşünülmelidir. Tarım Teknoparkı halk ile iç içe bir işleyiş prensibine sahip olması nedeniyle, İktisadi gelişime büyük katkı sağlayacağı gözden kaçırılmaması gerekir. Bölgesel bir kalkınma projesi olan Tarım Teknoparkı, Dünya’da sadece Güney Kore, İsrail, Kanada, Hollanda ve Danimarka’da yaygın olmasına rağmen tarımsal açıdan zengin olan ülkemizde bir benzerine rastlanmaması da Yalova’mızda yapılacak olan bir Tarım Teknopark projesinin cazibesini ön plana çıkarmaktadır. Yalova “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü” biçilmiş kaftan. Türkiye’mizin birçok üniversitelerinde bile çok az olan son sistem Ar-Ge laboratuarları ve dünya’nın en büyük türe sahip Geofit araştırma merkezi ve teknik altyapısı müsaittir. Yalova GARDEN A.Ş. çatısı altında üretim ve ekonomik güçlerini birleştirmiş 40 şirket ülkemizde süs bitkisi üretimi konusunda model alınacak bir sektörel kümelenme modelini uygulamaya sokmuştur. Bu kapsamda Süs bitkisi üretimi yapan, tıbbi- aromatik bitkiler üretim yeri haline dönüştürebilecek 40 şirket dünya çapında ilk on içine girebilecek bir süs bitkisi üretim kompleksi kurulması, Yalova’da hedeflenen Tarım Teknoparkı ile eşgüdüm çalışması iktisadi kalkınmaya dominant etki oluşturacaktır.
Tarım teknopark projesini Türkiye’nin tarıma elverişli ve yaklaşık 1100 dönüm sınırlarına sahip arazide Yalova’mız da ki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü” bünyesinde kurulmasını hedeflediğim Tarım Teknoparkı’’  Türkiye’mizdeki bilişim teknoparklardan farklı daha çok kümelenmeyi de içine alacak  bir ihtisas tarım teknoparkı olacaktır. Bu teknopark kurulduğu anda hemen yanı başında ulaşımı çok rahat ve Tübitak MAM-Marmara Araştırma Merkezi ‘ne ulaşım açısından çok yakın mesafede, yine aynı şekilde İstanbul’da bilişim ağırlıklı teknoparkların Marmara Bölgemizde yer alması, kurulmasını hedeflediğim Yalova Tarım Teknoparkın ülkemizi “ilk ve tek” temsilen stratejik üs yapacaktır.
Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolu, Körfez Geçişi Asma Köprüsü Projesi bir iki ay içerisinde bittiğinde Yalova’mızda kurulmasını hedeflediğim Tarım Teknoparkın İstanbul, İzmir ve Bursa’da bulunan bilişim ağırlıklı teknoparklar ile teknoloji transferi, ortak Ar-Ge ve İnovasyon çalışmaları yapılabilecek hem de bölgesel güç bakımından bütünleşmesine ve diğer illerin tarım konusunda birbiri ile koordinasyonu sağlanmasında katkı yapacağı bilinmelidir., Yalova’mızdaki kurulmasını arzuladığımız Uluslar arası proje 3.Köprüye 5-10 dk. uzaklıkta, oradan da İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanına 30 dakika kadar çok yakın olması ile bölgesel ve uluslararası tarım alanındaki Ar-Ge eğitim işbirliğinde stratejik bağlantı noktasında olması, kurulacak bu merkeze uluslararası bir tanınırlık getirecektir.
Bu önemli Tarım Teknopark konseptin sadece Yalova’ya değil, Marmara bölgesine ve Türkiye’mizin iktisadi kalkınmasına yıllık 10 milyar $ katma değer sağlayacağı bilinmelidir. Yalova’yı ve Türkiye’mizi markalaştıracak bu merkezin kurulması halinde bilgisiyle birikimiyle sadece ülkemizde değil, dünya çapında görüşleri dikkate alınan ve bu özellikleriyle ülkemizin iktisadi kalkınmasında hayati roller üstlenecek Bilim adamları yetişecek olup, Türkiye’nin en büyük tarımsal araştırma üssü olacaktır.
Eğer Yalova’da ‘’Tarım Teknoparkı’’ kurulursa burası “araştırma altyapısı güçlü” olduğundan bu merkezde çok fazla bir ön yatırım gerektirmeden faaliyete başlanabileceği kanısındayım.
Yalova’da Tarım Teknoparkın Türkiye tarımını çok ileriye taşıyacağı  ''rekabetçi ve yenilikçi'' ürünlere yönelimi sağlanarak tarım-gıda sektöründe sıçrama gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. Yalova Agropark  "Tarımda AR-GE merkezi olarak üretici-sanayi-araştırma merkezleri arasındaki önemli işbirliğinin tesisinde etkin rol oynaması, ülkemizin özgü marka ürünlerin gelişmesini de kolaylaştıracaktır. Bir akademisyen olarak yaklaşık 4 senedir üzerinde çalıştığım bu İnovasyon&Ar-Ge Projesinin başta Yalova’mızı hem dünya çapında hem de Ülke çapında iktisadi kalkınmayı ve kongre turizmini tetikleyebileceği Davos benzeri bir kent-konsept yapacaktır"
Editör: TE Bilişim