Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, günde 200 metre tünel kazıldığını ifade ederken, Bakan Elvan ise, “Sadece otoyollarla yetinmiyoruz. Demiryolları ve hava yollarında çığır açan çalışmalarımız, projelerimiz var” dedi. 

Gebze- Orhangazi - İzmir otoyolunun 3 bin 510 metre gidiş ve dönüş olmak üzere toplam 7 bin metre uzunluğundaki Samanlı Tüneli'nde tören düzenlendi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan ile birlikte kazı işleri yüzde 95 seviyesine ulaşan ve 14 Nisan 2014’te tamamlanması planlanan tünelde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Tünelin Yalova ile Bursa sınırını belirleyen bölümünde hatıra fotoğrafı çektiren iki bakan ardından tünel çıkışında açıklamalarda bulundu.

"Işığı Gördük" 

Başbakan Yardımcısı Arınç, bir rüyanın gerçekleştiğini gördüklerini ifade ederek, “Biraz önce ışığı gördük. Yalova tarafına geçtik. Şimdi hemen onun yanındaki tünelin içindeyiz. Allah hayırlı etsin kaza beladan korusun. Son yüz yılın en büyük projelerinden biri olan Türk lirasıyla 15 katrilyona çıkabilecek, Türkiye’nin en büyük müteahhitlerini bir araya getirip gece gündüz çalışarak oluşturdukları başarılı bir sonucu hepimiz alkışlıyoruz. Bu tünellerin açılmasında fedakarca çalışan işçi mühendis ve teknisyenlerin tebrik ediyor alınlarından öpüyorum. Bu projenin her aşamasını karayoluyla ve havadan takip ettik. Çalışmalar çok hızlı bir şekilde ilerliyor. 3 bin 500 metre uzunluğundaki bu tüneller 2 yılda gerçekleşti. Bundan daha kısa olan Bolu dağı tüneli 12 yılda gerçekleşmişti. Geçmiş dönemlerde bu gibi tünellerin ortalama yapım süresi 7 yılı buluyordu. Ama bu iki yılda tamamlandı. Bu ne müthiş bir çalışma bu ne muazzam bir başarıdır. Müteahhitler, işçi kardeşlerimiz ellerindeki en son teknolojiyi kullanarak 24 saat çalışıyorlar ve bu başarıyı ortaya çıkarıyorlar. Düşünün İstanbul’dan Yalova’ya Yalova’dan Bursa’ya Bursa’dan Balıkesir Manisa istikametinde İzmir’e gidecek ve bu kadar aşama, 500 kilometrelik bu  3.5 saatte ulaşacağız. Bu bir ülkedeki hükumetlerin başarısıdır. Çok şükür ülkemizde günde 200 metre tünel açıyoruz” dedi.

"Türkiye Çağ Atlamış Olacak"

Yalova’nın deniz yollarıyla bir terminal noktası olduğunu ifade eden Arınç, “Şimdi otoyollarla her yere açılan bir kapı olacaktır. Bursa ise bir yandan yüksek hızlı tren, bir yandan da hava alanı ve otoyol bağlantısıyla mükemmel bir ulaşım ağına ulaşacaktır. Ulaşım mutlaka ekonominin güçlenmesi halkın refah seviyesinin yükselmesi demektir. Bu yolları aşarak Türkiye 2023 hedeflerine ulaşacaktır. Büyük düşünen, büyük rüyalar gören, büyük hayallerin peşinde olan ve her adımını attığında milletin desteği ve güveniyle başarıya ulaşan bir hükumetin mensuplarıyız. Milletimiz bize güveniyor. Biz de onların hizmetkarı olarak bu hizmetleri yapıyoruz. Bugün ışığı gördük. Hamdolsun ışığı gören gözler bu otoyolun açıldığını da görecekler. Güvenli konforlu bir yolculukla yük ve insan taşımacılığı olsun Türkiye çağ atlamış olacak. Avrupa standartlarının bile üzerine çıkacaktır. Bu başarıda katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"2015 Sonunda Bitecek"  

Bugünün çok önemli ve anlamlı olduğunu söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, “Bugün İstanbul’u Yalova’ya, Yalova’yı Bursa’yı Bursa’yı da İzmir’e bağlayan otoyol projemizin en önemli ve zor aşaması olan Samanlı tüneli tamamlanmış durumda. Çift hat, 3.5 kilometre gidiş geliş olmak üzere toplam 7 kilometrelik bir tünel. Bu çok kısa bir sürede tamamlandı. Hedefimiz 2015 yılı sonu itibariyle İstanbul’u Bursa’ya bağlamak. İnşallah araçlarımız İstanbul’dan Yalova’ya oradan da Bursa’ya ulaşma imkanını bulacaklar. Süratle kalan kısmını tamamlayacağız. 2017 yılında da İzmir ile de bağlantımız sağlanmış olacak. İşte bu projeler, istikrarla sayesinde oluyor. Bu hükümete bu ülkeye güven sayesinde oluyor. Türkiye’de istikrar olmasa bu ülkede ekonomik yapı bu kadar güçlü olmasa bu projeler olmaz. Bu projeler devletin cebinden bir kuruş çıkmadan yapıldı. Biz burayı yap- işlet devret projesiyle yapıyoruz. Demek ki bizim hükumetimize bu kadar çok büyük güven var. Biz de halkımızın beklentisi olan bu altyapı yatırımlarını süratle gerçekleştiriyoruz. Sadece otoyollarla yetinmiyoruz. Demir yollarından hava yollarında  çığır açan çalışmalarımız, projelerimiz var” dedi.

  Bursa’yı yüksek hızlı trenle Bilecik’e bağlayan hatta da çok yoğun çalışmaların olduğunu ifade eden Elvan, “Burada da 32 kilometrelik bir çift hat tünel geçişi sonrasında Bursa’dan Bilecik’e ulaşma imkanı sağlanmış olacak. Çok kısa sürede bir çok ilimize ulaşmış olacaklar. Artık Bursa istediği metropole kente hem demir yolu hem de kara yoluyla çok kosa sürede ulaşma imkanı bulacak. Yine İstanbul’daki vatandaşlarımız 3 saat 15 dakika içinde İzmir’e ulaşacak. Bu da ülkemiz için önem arz eden bu güzergahın ekonomik açıdan gelişmesine çok önemli katkı sağlayacaktır” dedi.

Ayrıca Elvan tünel yapımında meydana gelen iş kazasında hayatını kaybeden iki işçiye de Allah’tan rahmet diledi.
Ardından Yalova'nın Altınova ilçesi Hersek bölgesinde bulunan Gebze-Orhangazi-İzmit Körfez Geçiş Köprüsü Güney Şantiye alanına gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan burada Nömayg Konsorsiyumu yetkililerinden brifing aldı. Alanda kısa bir incelemede bulunan Bakan Elvan daha sonra Yalova'dan ayrıldı.

 

Editör: TE Bilişim