CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bahar Doğan, faaliyet raporuna ret vermesinin gerekçesini, İl Özel İdaresi uhdesindeki toplam 29 binek aracının ve bu araçlara harcanan 179 bin TL’lik yıllık masrafın Yalova gibi Türkiye’nin yüzölçümü en az olan ili için çok fazla bulması olarak açıkladı.

“Binek araç kullanımı önergeme 88 günde ancak cevap verdiler”

Doğan, mecliste yaptığı konuşmada, 21 Kasım 2012 tarihinde Özel  İdareye ait Araçlar ve kullanımının Taşıt Kanununa uygun olup olmadığı ile ilgili önerge verdiğini, cevap gelmeyince 8 Şubat 2013’te Meclis başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı’na önergesini yinelediğini, bakanlığın gereğinin yapılmasını istemesi üzerine valiliğin 21 Şubat 2013’te yani tam 88 gün sonra kendisine yanıt verdiğini anlattı.

“Özel İdarede 29 binek araç ve 179 bin TL yıllık masraf çok fazla”

Doğan sözlerine, “Valilik Cevabi yazınını 1. maddesinde;  27 araç ve 2’sinin Vakıflar Bankasına ait olmak üzere toplam 29 araç bulunduğunu, 11’inin ekonomik ömrünü doldurduğunu, yıllık 143 bin 49 TL yakıt, 31 bin 935 TL onarım, 3 bin 894 TL sigorta olmak üzere toplam  178 bin 878 TL harcandığı belirtilmektedir. Cevabi yazının 4. maddesinde ise; ‘Araçlar 10 adet Vali ve Vali Yardımcılarına, 1 adet Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne, 1 adet  Sosyal Yardımlaşma Vakfına, 1 adet  Milli Eğitim Müdürlüğüne, 1 adet  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne, 1 adet İl Genel Meclisi Başkanlığına, 1 adet  Genel Sekreterliğe, 10 adet Müdürlük ve 1 Hukuk  Müşavirliğine tahsis edilmiştir’ demektedir”  diye devam etti.

“Taşıt Kanununda bol bol ve herkese ayrı ayrı binek araç yok”

Taşıt Kanunun 1. Maddesinde Valilik, İl Özel İdareleri ve bağlı kuruluşlarının Taşıt Kanunu’na tabi olduğunun belirtildiğini, 4.maddesi gereğince ise 1 sayılı cetvelde vali yardımcılarına hiç araç verilmediğini belirten Doğan, “Sadece İl Valilerinin emirlerine ve zatlarına 5 yıl süre ile 1 adet araç verilmiştir. Taşıt Kanunun 5.Maddesi; ‘1. maddede yazılı kurumlar yalnız birer hizmet arabası bulundurabilirler’ demektedir. Taşıt Kanunun 6. Maddesi; ‘Kurumlar (1) ve (2) sayılı cetvellerde yazılı makam ve hizmetler için hizalarında gösterilen arabalardan fazla taşıt bulunduramayacakları gibi daimi hizmetler için beşinci maddede yazılı tipte bir arabadan fazla araç kullanamazlar’ demektedir. Bu durumda Özel İdare ve bağlı kuruluşları yalnız 1 er hizmet arabasından fazlasını, Valiler de emir ve zatlarına verilen araç dışında, daimi hizmetler için 1 arabadan fazlasını  bulunduramaz.

Kanunda  öyle bol bol ve herkese ayrı ayrı binek araç yok.  847 kilometrekarelik yüzölçümü ile Türkiye’nin en küçük ili olan Yalova İl Özel İdaresinde 29 adet binek araç çok fazladır. Bunu Taşıt Kanununa uygun bulmuyorum. Bu  binek araçlara Özel İdare bütçesinden yapılan 178 bin 878 TL  masrafı çok fazla buluyorum. Her kuruma araç almak İl Özel İdaresinin görevleri arasında değildir.  Yalova İl özel idaresinin hak ve menfaatleri korunmamıştır. Bu nedenle  2012 yılı faaliyet raporuna ret veriyorum” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim