Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önergeyi cevaplandırmasını isteyen Muharrem İnce soru önergesinde şu konulara değindi ;

"2/B kapsamında yer alan arazilerin satışı ile ilgili olarak başvuran vatandaşlarımızdan belediye ve mücavir alan sınırları 2.000 TL, belediye ve mücavir alan sınırları dışında 1.000 TL başvuru bedeli alınmaktadır. Bir parselde tek hissedar var ise 1000 TL (belediye ve mücavir alan sınırları içinde 2000) öderken, birden çok hissedar var ise kişi başına başvuru bedelini ödemektedir. Bu durum başvuru yapmak isteyen vatandaşlarımızı mağdur etmektedir. Öyle ki bazı parsellerde, hissedar sayısı 20’yi bulmaktadır. Yalova köylerinde bu sorun 2/B arazisi olan vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından birisidir. Bununla birlikte kanunda yoksul orman köylüsü ve bu alanlar üzerinde tarımsal faaliyet yapan üreticilerimiz ile bu alanlar üzerine lüks konutlar yapan varlıklı yurttaşlarımız arasında bir ayrım yapılmaması, yıllardır bu alanları ekip biçen, buradan geçimini sağlayan yurttaşlarımız arazilerini kaybetme riski ile karşı karşıyadır. Komisyonda rayiç bedelin yüzde 50’si olarak belirlenen satış miktarı, Genel Kurul’da AKP Milletvekillerinin oylarıyla yüzde 70 olarak belirlenmiştir. 

 
1-            Başvuru bedelinin bütün parseller için eşit uygulanması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Birden fazla hissedarı bulunan 2/B arazilerine başvurmak isteyen yurttaşlarımızın mağduriyetini nasıl ortadan kaldırmayı düşünüyorsunuz? 

2-            Yalova’da İl Değer Tespit Komisyonu’nda kimler görev almıştır ve rayiç bedel neye göre belirlenmiştir? 

3-            Rayiç bedelin yüzde 70’ini ödeyemeyen, imkânları sınırlı, tarımdan başka geliri olmayan ve tarım yaptıkları arazileri kaybetme riski bulunan yurttaşlarımız ne yapacaktır? 

4-            Sürdürülen adaletsiz 2/B uygulamasının yeni bir işsizlik dalgası yaratma ve sosyal ekonomik dengeleri bozma riskine karşı hangi önlemleri aldınız? "

Editör: TE Bilişim