Yapılan açıklamada, Vopak’ın Yalova’da kurulması planlanan Vopak Marmara Terminali’yle ilgili risk değerlendirme çalışmalarının devam ettiği, bu kapsamda terminalde depolanmasına izin verilmeyecek maddelerin kararlaştırıldığına yer verildi. Açıklamada, “Yalova kamuoyuyla iletişimini şeffaflık ve açıklık içerisinde sürdürmeyi amaçlayan Vopak, geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleşen basın buluşmasının ardından Yalova basınının değerli temsilcileriyle yeniden bir araya gelerek aradan geçen süredeki gelişmeleri paylaşmak istiyor” denildi.

Toplantıya 2010’da Taşköprü’de ve sonrasında Ankara’da yapılan ÇED Toplantılarında da bulunan Vopak Marmara Terminali Yönetim Kurulu Üyesi Yann Bigot’un yanı sıra Vopak Marmara Terminali İdari İşler Müdürü Cüneyt Şencan’ın da katılacağı ifade ediliyor. Toplantı 9 Mayıs Çarşamba günü saat 10.30’da yapılacak.

 

ROYAL VOPAK’IN PROJESİ NEYDİ?

 

Hollanda merkezli çok uluslu depolama terminalleri sektöründeki Royal Vopak firmasının 30’u aşkın ülkede terminalleri bulunuyor. Ön ÇED raporuna göre, kurulursa 2056'ya kadar çalıştırılacak olan terminalin 150 tankta 710 bin ton depolama kapasitesi ile çalışması öngörülüyordu. 150 tankta, ÇED ön raporuna göre toplam 710 bin metreküp, akrilonitril, asetik asit, asetik anhidrit, aseton, akrilik asit, yüksek viskozite baz yağlar, butik setat, butik akrilat, kostik soda, dietilen glikol, etonol, sülfirik asit, metanol ve bunlar gibi pek çok kimyasallar ve petrol türevi ürünleri depolanması planlanıyor.

19 Ekim 2010’da yapılan ve Yalovalıların protestolarına sahne olan ÇED toplantısının ardından büyüyen tepkilere rağmen bölgeyle ilgili imar planları yenilenmiş, bakanlık tarafından Ankara’da yapılan ÇED format toplantısından ise ‘dondurma’ kararı çıkmıştı. Aradan geçen zaman sürecinde proje ile ilgili yeni gelişme olmadı. Önceki gün Yalova Milletvekili Temel Coşkun ise bakanlığın Vopak’la ilgili imar planlarını iptal ettiğini açıklamıştı. Bu beyanata rağmen düzenlenecek toplantının konusunun, depolanması kısıtlanan kimyasallarla ilgili olacağına dair verilen ön bilgi, toplantıda nelerin dile getirileceği konusunda şüphelerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

 

 

Editör: TE Bilişim