Yalova'da, Türk vatandaşına olmasına rağmen ABD bayrağı taşıyan tekne, yapılan yasal düzenlemenin ardından Türk bayrağına geçti.
Yalova Gümrük Müdürü Murat Aydeniz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uzun yıllardır Türkiye gündemini meşgul eden konulardan birinin, Türk vatandaşlarına ait yat ve teknelerin, yabancı bayrak çekilerek Türkiye'de kullanılması sorunu olduğunu hatırlattı. Sorunun çözümü için 6770 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile bu durumdaki gemi, yat ve teknelerin Türk bayrağına geçiş işlemlerinin gerek mevzuat gerekse vergisel açıdan kolaylaştırıldığını dile getiren Aydeniz, 27 Ocak'ta yürürlüğe giren kanun sonrası tekne sahiplerince liman başkanlıkları ve gümrük müdürlüklerine başvurular yapılmaya başlandığını belirtti. Aydeniz, bu kapsamda Yalova'da da yapılan müracaatların değerlendirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Yalova'da bağlama yapan 'Sailor 34' adlı ABD bayraklı tekne, ilgili kanun hükümlerine göre tüm mükellefiyetlerini yerine getirerek Türk bayrağına geçen kentteki ilk tekne oldu. Şu ana kadar 5 tekneyle ilgili işlemler devam ediyor. Mevzuat düzenlemesinin yeni olması dolayısıyla Türk bayrağına geçiş başvuruları önümüzdeki dönemlerde daha da artacak."
Tekne sahibi Rıdvan Dinçer ise sağlanan kolaylıklarla teknesine Türk bayrağı asmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Uzun yıllar sonra sağlanan bu kolaylıktan sonra Türk bayrağına geçiş yaptığım için çok mutluyum. Bundan sonra teknemi denizde daha huzurlu ve keyifli bir şekilde kullanacağım. Bu kolaylığı sağlayanlara ayrıca teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim