Artık olgunluk devresini yaşayan YAFEM; kurulduğu yıllardaki dünya düzenindeki hızlı değişimlere şahit olmakla kalmayıp; birçok konuya dâhil olmak üzere Türk Dünyasındaki bugünkü mevcut duruma gelmemizde aktif bir rol aldı.

YAFEM’den yapılan açıklamada, “1998 yılından bu yana başlatıp devam ettirdiği ``Türk Boyları Kültür Şöleni`` Türkiye`de ve Dünyada Türk ve Akraba Toplulukları bir araya getiren en önemli faaliyet olma durumuna gelmiştir. Yakutistan’dan Makedonya’ya kadar çok büyük bir coğrafya’daki Türkleri Türkçe programlarda birleştiren YAFEM Türk olduğunu kabul eden Kızılderili “On Ayda” kabilesiyle birlikte Altay-Sibirya Türklerini aynı sahneye çıkartarak Kültürün ne kadar aynı olduğunu dünyaya ispatlamıştır.  YAFEM Türkiye`de bir STK olarak bu boyutta faaliyet gerçekleştiren tek sivil, gönüllü amatör kuruluştur. Türk halk oyunları faaliyetlerinin yanında 25 yıldan bu yana gerçekleştirdiği kültürel ve sportif faaliyetler çerçevesinde binlerce gencimizi sosyal bir ortam içerine katmış; ve gençlerimizin birer sorumlu, ahlaklı, örnek insan olma çabalarına katkıda bulunmuştur” denildi.

YAFEM Şöleni 15-25 Temmuz tarihleri arasında

Açıklamada, “15 yıldan bu yana düzenlediği Türk Boyları Kültür Şölenine bu güne kadar davet ettiği 13000 insanın Yalova ve Türkiye ile tanışmasını ve buluşmasını sağlamıştır. Başladığı yıl olan 1998 yılından bu yana Yalova`nın düşman işgalinden kurtuluşu etkinliklerine katkıda bulunma maksatlı 15-25 Temmuz tarihleri Şölen tarihleri olarak kullanılagelmiştir. Bu yıl her türlü zor şartlara rağmen; 15. Türk Boyları Kültür Şöleni Kapsamında; 11.Türk Dünyası Şairler buluşmasına Türk dünyasından 9 Ülkeden 12 şairi davet etmiştir. Şairler Buluşması 17 Temmuz Saat 19:00 da Yalova Halk Eğitim Merkezinde Gerçekleşecektir. Bu yıl 6. Düzenlenen Türk Dünyası Basın Mensupları Buluşmasına Türk Dünyasından 16 Ülkeden 20. Türkiye`den 8 basın mensubu katılacaktır. Basın Mensupları Buluşmasının Konusu “Türklerin Azınlık olarak yaşadığı, veya Yarı Bağımsız olduğu Topraklarda Türkçe Anadilde yapılan yayıncılığın karşılaştığı zorluklar ve Türkçe Anadilde yapılan Yayımcılığın Türk Kültürüne Etkileri” olarak belirlenmiş olup Basın Mensupları Buluşması 16-17 Temmuz tarihlerinde saat 09:30-17:00 arasında Yalova Halk Eğitim Merkezinde gerçekleşecektir. Türkçe Sohbetler programı kapsamında 16 Temmuz Saat 19:00 da MHP Iğdır Milletvekili, TÜRKSAM Başkanı, Uluslar arası ilişkiler uzmanı-Stratejist Dr. Sinan Oğan “Türk Dünyasına Bakış” konulu bir konferans verecektir. Bu yıl sadece 8 ülkeden davet ettiğimiz Halk Oyunları toplulukları 250 kişilik katılım ile 14-20 Temmuz tarihleri arasında Yalova ve Yalova Dışında İzmit, Bursa gibi yerlerde seyirci ile buluşacaklardır. Yalova merkez programımız sadece 15 Temmuzda Gazipaşa caddesinden yapılacak olan açılış korteji ile saat:19:00`da Atatürk anıtına Çelenk konulacak ve böylelikle program açılışı yapılacaktır. Ardından Balıkçılar kooperatifi önünde 15-19 Temmuz tarihlerinde her akşam saat:19:30-21:00 saatleri arası halk oyunları sunumları yapılacaktır” denildi.

 

Editör: TE Bilişim