“İşadamlarımızı yüreklendirelim”

 

Kavlak, “Yalova büyüyor, irili ufaklı birçok yatırımlar ilimize gelmeye başladı. Yalova ölçeğini bir kenara bırakın Türkiye ölçeğinde bile küçük sayılmayacak projeler Yalova’da kendine yer bulmak için yarış için de.  Yalova bu yatırımlardan ekonomik döngüsüne pozitif katkı alabilecek mi? Yalova kendi iş adamları ile birlikte bu ekonomik savaşta ne kadar rekabet edebilecek. Rekabet yapabilecek ölçekte iş yapabilecek sermaye ve bilgi birikimlerini bir araya getirerek sahalara çıkıp iyi bir oyuncu olabilecek mi? Yoksa tribünlerde seyirci olarak mı kalacak” diye konuştu.

 

“Yalova işadamlarının fırsatları kullanmak için çok fazla zaman yok”

 

Kavlak, “Çevre düzen planları son şekillerini almaya başladı, OSB olacak yerler belirleniyor. Bu günkü koşullarda Yalova işadamı esnaf ve sanatkârların ellerinde ki fırsatları kullanabilmeleri için önlerinde kalan zaman çok uzun değil. Çok yakın gelecekte OSB alanlarında yerler kalmayacak, ya şimdi işadamlarımız harekete geçerek bu savaşta kendi gelecekleri için bir düzen ve alt yapı kuracaklar yada etraflarında olup biten ticari ve sanayi faaliyetlere seyirci kalacaklar.Çiçekçilik OSB dışında Kurulması planlar OSB projeleri; Gemi İhtisas OSB, Otomotiv Yan Sanayi OSB, Bilişim OSB, Gemi İnşa OSB, Kompozit OSB.  OSB’lerin üreteceği katma değer Yalova’nın üreteceği toplam katma değerin 1000 katından fazla olacaktır. Bu OSB’ler içerisinde maalesef Yalova merkezli firmalar yok veya yok denecek kadar az. Bu OSB’ler kurulmadan önce işadamlarımız buralarda kendileri için proje geliştirerek yer almaları için artık geri sayım başlamıştır. Bu süreç OSB’ler hukuki olarak tekâmül süreçlerini tamamlayıncaya kadar sürecektir.  Bu süreçte kendilerine yapılanmak için yer bulamayan firmalar OSB kurulum süreçleri bittikten sonra dâhil olmaları bu günkü şartlarla kıyaslandığında çok daha zor, fiili gerçeklere bakıldığında nerdeyse imkânsız hale gelecektir.  Bu OSB sınırları içinde kalan hazine arazileri OSB’lere bedelsiz verilecek, Bu OSB’ler de yer alacak Yalova dışından gelen birçok firma elde ettikleri katma değeri Yalova’da harcamayacaklar. Oysa Yalova’lı işadamlarımız buralarda yer alırsa Yalova’nın ekonomik döngüsüne doğrudan katkı sağlayacaklardır. Yalova’lı işadamlarımızın karşılıklı güven ve saygı unları beraberinde ortak akıl ve ortak sermayelerini bir araya getirerek, ilimizde göreceliği üstünlüğü olan ve teşvik görecek sektörlerle bütünleşmiş, ölçek ekonomisine uygun rekabetçi yatırımlar ile kendisine vücut bulmaya çalışmaktadır. Yalova’da yerleşik yaklaşık 120 işadamının iştirakleri ile  (35) kurulan ve (15)  kurulacak olan toplam 50 Yalova firması 120.000 M² kapalı alanı olan fabrikalarında Dünya markası olmayı hedefleyen “Kompozit ve Çelik İşleme” sektörlerinde faaliyet göstermeyi hedeflemişlerdir. Bu insanlar dışarıdan gelen insanlar değil, arkadaşlarınız, komşularınız, dostlarınız kısacası her zaman yüz yüze geldiğiniz düğünde, cenazede bir arada olduğunuz insanların ekonomik gelecek kaygılar ile geleceğe güvenli yatırım yapmak isteyen hemşerilerinizdir. Bu proje Yalova sermayesi ile kurulan en büyük yatırımlar için bir ilk olabilir. Ancak Yalova’nın öncelikli menfaatleri gözetildiğinde asla son olmamalı, diğer girişimci ve yatırımcı işadamlarımıza örnek olmalı, onları yüreklendirerek yeni birçok işbirliği güç birliği faaliyetlerinin gerçekleşmesine emsal teşkil etmelidir. Büyüyen ve gelişen ilimizde bizler birbirlerimizin paçasından asılarak aşağı çekmeye değil, birbirlerimizi başarılı işler yapmak için desteklemeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

 

Vali Civelek, İnce ve Coşkun da konuşacak

 

8 Haziran Cuma günü saat 14.00’te başlayacak olan konferansın açış konuşmasını Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu yapacak. YAGESAD Başkanı Behram Kavlak, YTSO Başkanı Celal Özel, Yalova Milletvekilleri Muharrem İnce ve Temel Coşkun’un açılış konuşmalarının ardından başlayacak olan oturumu Prof. Dr. Ali Rıza Abay yönetecek. Oturumda İİBF Dekanı Abay, ‘Endüstriyel ve sosyal gelişmede temel trendler’ başlıklı, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’den Doç. Dr. Nihat Kaya ‘Rekabet avantajı yaratmada endüstriyel kümelenme örnekleri ve Yalova için önemi’, Fırat Üniversitesi’nden Osman Yılmaz ve Gebze YTE’den Yrd. Doç. Dr. Ercan Ergun da, ‘İşbirliği-güçbirliği yapılarına entelektüel sermayenin katkısı : Yalova örneği’ başlıklı konuşmalarını gerçekleştirecek.

 

Editör: TE Bilişim