Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, çiçekçilik sektörünün tanıtımına katkı sunmak adına düzenlenecek bir çiçekçilik festivali için çalışmalara başladıklarını dile getirdi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle basın mensuplarına kahvaltılı bir toplantı düzenleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar, yeni hizmet binasını da basına gezdirerek kamuoyuna tanıttı. İlkeli, tarafsız ve objektif habercilik anlayışıyla hareket ederek görevini özveriyle yapan basın mensuplarını tebrik ettiğini söyleyen Müdür Suat Parıldar, burada bir de sunum gerçekleştirerek Yalova’da tarımsal üretim ve hayvancılık konusunda da brifing verdi. Yalova’nın çiçekçilikte Türkiye’de söz sahibi illerden biri olduğunu söyleyen Müdür Parıldar, bu anlamda bu yıl bir de Çiçekçilik Festivali yaparak sektörün dikkatini Yalova’ya çekeceklerini söyledi. Çiçekçilik OSB’de de ilerleme kaydedildiğini söyleyen Müdür Parıldar, bu anlamda 2018’in Yalova için çiçekçilikte atılım yılı olacağını belirtti.
Yalova’nın yüzde 27’si tarım alanı
Yalova’nın orman ağırlıklı bir il olduğunu, tarım alanlarının da kısıtlı olduğunu söyleyen Müdür Parıldar, “Yalova’mızın yüzölçümü 798 bin dekar. Yalova’mızda 462 bin 840 dekar alan ormanlık ve fundalık. 218 bin 540 dekar alan tarım alanı. Yalova’mızda işlenen tarım alanı ise 121 bin 320 dekar. Tarım dışı alan 101 bin 460 dekar, 8 bin 90 dekar alan da çayır meradan oluşuyor. 7 bin 70 dekar alan ise makilik ve 2B arazisidir. Arazi dağılımına genel anlamda baktığımızda Yalova’nın yüzde 58’i ormanlık alan, yüzde 13’ü ise tarım dışı alan. Yüzde 1’i çayır ve mera, yüzde 1’i makilik. Yalova’nın yüzde 27’si tarım alanı. Tapu Kayıt Bilgi Sistemi’ne göre ilimizdeki tarım arazilerinin yüzde 72,5’i 5 dekar ve altında arazi büyüklüğüne sahip. Arazilerimiz çok küçük ve parçalı. İlimizde 41 bin parselin üzerindeki tarım arazisinin yüzde 73’ü 5 dekar ve altında araziden oluşuyor. Bizim burada yapmamız gereken birim alandan maksimum marjinal verim elde etmek. Yalova’da kıymetli ürünler üretmek ve çiftçiyi bu şekilde memnun etmek” dedi.
Tarımsal üretimde süs bitkisinin payı yüzde 27
Yalova’da 121 bin 326 dekar alanda tarımsal üretim gerçekleştirildiğini söyleyen Müdür Parıldar, “İlimizde meyve, tarla ürünleri, zeytin, sebze ve süs bitkileri olmak üzere toplamda 121 bin 326 dekar alanda bitkisel üretim yapılıyor. İlin tarımsal ekonomisi daha çok meyvecilik, çiçekçilik ve seracılığa dayanmaktadır. Bitkisel üretim alanının yüzde 27’sinde hububat, yüzde 55’inde meyve ve sebze, yüzde 2’sinde de süs bitkileri tarımı yapılmaktadır. Yalova’da meyvecilikte de 60 bin 975 dekar dikili alanımız var. Meyvecilikten de 2017’de 50 bin 697 ton üretim elde edilmekte. Hayvan varlığında da yıllara oranla artışlar olmakta. Yalova’mızda 14 bin büyükbaş hayvan bulunmakta” diye konuştu.
Su ürünleri denetimine de ağırlık verdiklerini söyleyen Müdür Parıldar, su ürünlerinden elde edilen satış rakamlarının yıllık 75 milyon lirayı bulduğunu dile getirdi.
Süs bitkilerinde ithalat ve ihracat rakamları
“Süs bitkilerinde etkin ve yetkin bir iliz” diyen Müdür Parıldar, Yalova’nın süs bitkileri konusunda önemli bir il olduğunun altını çizdi. Müdür Parıldar, “2016 yılında 27,2 milyon dolarlık bir ithalatımız söz konusu. Bu sene aynı döneme baktığımızda 42,3 milyon dolarlık bir ithalat söz konusu. Bu ithalat içerisinde canlı bitkiler ağırlık tutuyor. İhracat rakamlarına da baktığımızda geçen sene 2,3 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirilmişken, bu yıl ihracat rakamları 3,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlimizden bitkisel üretimde Türkmenistan, Azerbaycan ve Kuzey Irak’a ihracat yapılmakta. İspanya, Almanya, Çin, İtalya, Hollanda, Fransa, Macaristan ve Gürcistan’dan ise ithalat yapılmakta” şeklinde konuştu.
Çiçekçilik Festivali için çalışmalar sürüyor
Yalova’da Çiçekçilik Festivali’nin yapılabilmesi için çalışma yürüttüklerini de dile getiren Müdür Parıldar, “Çiçekçilik sektörüne katkı anlamında bir festival hazırlığı yapıyoruz. Haziran ayı gibi bir Yalova Çiçekçilik Festivali yapmayı planlıyoruz. Bir ayağında bunun Türkiye Geofit Bahçesi’ne gezi de olacak. Olgunlaştığı zaman tarihi hakkında bilgi verilecek. Yalova bir çiçek şehri. Çiçekçilikte de çok ciddi potansiyelimiz var. Hem iç mekan hem dış mekan hem de kesme çiçekte büyük potansiyelimiz var. Yalova’da bunu festival şenliğinde kutlamak istiyoruz. Çiçekçilik sektörüyle ilgili ilgi odağını yine Yalova’ya yoğunlaştırmak istiyoruz. Şu anda hazırlık aşamasında. Netleşeceği zaman bunun programını da açıklayacağız” dedi.
Kahvaltı ve sunumun ardından Müdür Parıldar, basın mensuplarına yeni hizmet binasını da gezdirdi. Parıldar, yeni hizmet binasında vatandaşa daha etkin bir hizmet sunacaklarını dile getirdi.

Editör: TE Bilişim