Osmanlı Döneminin ilk kağıthanesine ev sahipliği yapan Yalova Elmalık Köyünde aslına uygun olarak kağıthanenin yeniden inşa edilmesi amacıyla düğmeye bastı. Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'ın talimatı ile oluşturulan komisyon Osmanlı Arşivlerini didik didik araştırarak, bilgi ve belge toplayacak.
Osmanlı döneminin ilk matbaası olan Kağıthane-i Yalakabad Yalova'nın Elmalık Köyünde İbrahim Müteferrika tarafından hayata geçirilmişti. Bu matbaa uzun yıllar bir çok eserin basılmasına imkan sağladı. Ardından çalışması durdurulan matbaa yıllara yenik düşerek tarih içerisinde yok olup gitti. Türk tarihi açısından önemli bir yeri olan bu matbaanın yeniden canlandırılması ve aslına uygun olarak inşa edilerek gerek Yalova'ya ve gerekse ülkemize kazandırılması için çalışmalara başlandı. Bu kapsamda Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'ın talimatı ile çalışmalar sürdürülüyor. Oluşturulan bir komisyon ise Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun talebi ve Yalova Valisinin talimatı ile Osmanlı arşivlerinde araştırma yapacak. Konuyla ilgili bilgi veren İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, "İl Genel Meclisine bir öneride bulunarak Yalova Kağıthanesi için çalışmaların başlatılmasını istemiştik. Mecliste bu öneri görüşüldü ve kararı alındı. Ardından İl Genel Meclisi aldığı bu kararı Yalova Valisi Tuğba Yılmaz'a sundu. Valimiz bu kararı yerinde görerek bu konuda araştırma yapılması için bir komisyon kurulması talimatını verdi. Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesinde bulunan tarihçi Aytekin Vural da bu çalışmada bizimle birlikte olacak. Konuyla ilgili Kocaeli Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na da gerekli başvuruyu yaptık. Başvuru incelendi ve kurul; Osmanlı Arşivlerinde burası ile ilgili tüm bilgi, belge ve dokümanların araştırılmasını istedi. Bu kapsamda oluşturulan komisyonumuz, İbrahim Müteferrikanın eserlerinden tutunda vakıf belgelerine kadar her ayrıntıyı araştıracak. Bu yapının bir yerde çizimi yok. Ama İbrahim Müteferrika Macar asıllı birisi. O dönemde Macaristan'da da kağıthaneler var. Hatta o dönemde Yalova'ya getirilen Kağıthane Ustaları da Macaristan'dan getiriliyor. 1200'lü yıllardan beridir Avrupa'da bulunan muhafaza edilmiş kağıthaneler var. Biz aynı sistemin ve modelin Yalova'da ki kağıthanede de kullanıldığını düşünüyoruz. Biz araştırmalarla o döneme en yakın hali tespit edeceğimize inanıyoruz. Yalova Kağıthanesi Projesine, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı da sahip çıkıyor" dedi.
6 dönümlük bir alanda kurulacak
Yalova Kağıthanesi sadece bir matbaadan oluşmayacak. Burada Osmanlı döneminin görselliğinin de yaşatılması hedefleniyor. Ziyaretçiler kağıdın geleneksel yöntemlerle üretiminden tutun da basımına kadar her aşamasını deneyimleyebilecekler. Konuyla ilgili detayları da veren İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, "Burası sadece bir kağıthaneden ibaret olmayacak. Eğitim, teşhir bölümlerinin de bu alanda yer almasını istiyoruz. Burası Osmanlı döneminin yaşatıldığı. O dönemin detaylarını bünyesinde barındıracak, kağıdın üretilip, işlendiği komple bir tesis gibi düşünüyoruz. Buraya gelenler Osmanlı döneminde gibi hissedecekler. Bunun için 6 dönümlük bir alan düşünüyoruz. Ayrıca buraya gelen vatandaşların oturabilecekleri kafeleri ve sosyal alanları da tasarlayacağız. Saha çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim