Türkiye’de kan ihtiyacı denildiğinde yıllardır önemli bir işlevi yerine getiren Kızılay Derneği’nin Yalova’da yürüttüğü çalışmalarda kök hücre bankası için umut verici sonuçlar elde ediliyor.
Geçtiğimiz yıl Kızılay tarafından başlatılan kök hücre için kan bağışı çalışmalarının oldukça sevindirici sonuçlar doğurduğunu belirten Güney Marmara Bölge Kan Merkezi Yalova Kan Bağışı Merkezi Kan Bağışçısı kazanım uzmanı Firdevs Selcen Keleş, “Türk  Kızılayı Sağlık Bakanlığı ile işbirliği ile kök hücre tedavi hizmetine kaynak oluşturacak önemli sayıda bağışçıyı sisteme kazandıracak.Kök hücre bankası için ilk beş yılda Türkiye genelinde 250 bin donör hedefleniyor. Yalova Kızılay Kan Merkezi olarak geçtiğimiz yıl başladığımız kök hücre kan bağışlarında yüz güldürücü sonuçlar alındı.Şimdiye kadar Türkiye genelinde yapılan bağışlarda 10 kök hücre eşleşmesi gerçekleşti ve nakilleri yapıldı.Yalova’nın da aralarında bulunduğu Bursa Bölgesi’nden yapılan bağışlarda bu 10 kök hücre eşleşmesinin beşini oluşturuyor. Ne mutlu ki bu beş bağıştan eşleşme olan bir bağış da Yalova’dan yapılmıştı. Bu da bizleri son derece mutlu etmiştir. Duyarlı vatandaşlarımızın Kızılay’ın Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa olarak yürüttüğü bu projeye destek vermelerini bekliyoruz.18-50 yaş arası sağlıklı bireyler  Yalova Kızılay Kan Merkezi’ne  kan numunesi verebilirler” diye konuştu.
 Türk Kızılayı’nın kök hücre bankasındaki rolüne de değinen Firdevs Selcan Keleş, Kızılay’ın gönüllü verici adaylarının kazanımı, sisteme veri girişlerinin yapılması ve serolojik testlerinin gerçekleştirilmesinden ve “doku tipleme” yapılacak ilk numunelerin toplanmasından sorumlu olacağını söyledi.  Keleş, “Sağlık Bakanlığı ise Gönüllü Verici Olmayı Kabul eden Adayların doku tipleme testlerinin yapılmasını, ihtiyaç sahibi hastalar ile eşleştirilmesini ve nihayetinde hastalara hizmetin götürülmesini sağlayacak. 10 yıl boyunca kök hücre numuneleri saklanıyor. İhtiyaç duyulduğunda uygun olan kişilerden numune alınıyor” dedi.
Editör: TE Bilişim