Yalova Adliyesi’ne ek hizmet binasının yapılacağı alanda bu durumu protesto eden Yalova Platformu üyeleri, basın açıklaması yaptı. Ellerinde Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın fotoğrafının yer aldığı ve üzerinde “Sözünde Dur Başkan” yazılı dövizler bulunduran platform üyeleri, Anayasa’nın bizzat devlet tarafından ihlal edildiğini belirtti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yalova Platformu Sözcüsü Sabri Karaçam, şöyle konuştu:

“Ülkemizin geleceğine büyük bir darbe indiriliyor. Üstelik bu darbe, Anayasamızın 44. ve 45. maddeleri ile, ‘Tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun olarak bitkisel ve hayvansal üretimi arttırmak, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek’ ile görevlendirilmiş olan devlet tarafından indirilmektedir. Yıllardan bu yana TİGEM ve Araştırma Enstitüsü arazilerini, utanç verici bir tanımlamayla Yalova’nın boğazını sıkan, gelişmesini engelleyen iki mengene olarak gören ve 1. derece tarım arazisi niteliğindeki bu tarım topraklarını imara açarak kentsel rant vurgunu düşler görenler, bu amaçlarına tek başlarına ulaşamayacaklarını bildikleri için bu kez bu engeli yıkabilmek için devleti koçbaşı olarak kullanmak istemektedirler. Sorun, yeni adliye binasının yapımı için verilmek istenen iki dönümlük araziden ibaret değildir. Sırada yine bir başka devlet birimine hizmet binası yapımı için 35 dönümlük alan tahsis talebi vardır. Ardından, tüm kamu binalarını bir araya toplamak gibi bir gerekçeyle yeni alan talepleriyle karşımıza çıkacaklarından ve bu sürecin sonunda geriye kalan tarım alanlarının da ‘Artık tarımsal niteliğini kaybettikleri’ bahanesiyle özel imara açılacağından zerre kadar kuşkumuz yoktur.”

Başsavcının Tutumunu Eleştirdiler

Yalova Cumhuriyet Başsavcısı’nın platform üyelerini Milli Emlak Müdürlüğü’ne yönlendirdiğini söyleyen Karaçam, “Yalova Platformu olarak, bilgi edinme kapsamında, süreç hakkında bilgi almak için yazılı başvuruda bulunduğumuz Adalet Bakanlığı, konuyu Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’na Başsavcılık ta Milli Emlak Müdürlüğü’ne havale etmiştir. İlginçtir, konu hakkında bilgisi olmadığı gerekçesiyle bize Milli Emlak Müdürlüğü’nün yolunu tarif eden Başsavcı, yerel basına yaptığı açıklamada yeni adliye binasının 2015 yatırım programına alınacağını ve yılbaşı itibariyle projelendirileceğini, binanın yapımının da Yalova Valiliği Milli Emlak Müdürlüğü’nün onayı ve Yalova Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirileceğini beyan etmiştir. Henüz onaylanmamış bir projeye ilişkin olarak ağaçların nasıl yerlerinden söküldüğü ve Yalova Belediyesi’nin arazi üzerinde yol çalışmalarına nasıl başlayabildiği de ayrıca sorgulanması gereken bir durumdur” dedi.

“Kuşkularımızı Güçlendirmektedir”

Anayasa’nın bizzat devlet tarafından ihlal edildiğini belirten Karaçam, “Tarım Bakanlığı ise bizim somut sorumuza somut bir yanıt vermemiş, konunun kenarlarında dolaşarak adeta sorumuzu savuşturmuştur. Yani Bilgi Edinme Yasası hükümleri gereğince sorularımıza açık ve net bir yanıt vermesi gereken her iki Bakanlık da bu yasal yükümlülükleri yerine getirmekten kaçınmıştır. Bu tutum arazi tahsis sürecinde yapılan işlemlerin hukuka uygunluğu konusundaki haklı kuşkularımızı güçlendirmektedir. Bunun yanı sıra her iki bakanlığın tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı konusundaki ısrarlı tutumları, Anayasamızın 44. ve 45. maddelerinin devlete yüklediği görevlerin, dolayısıyla Anayasanın bizzat devlet tarafından ihlal edildiğinin açık bir göstergesidir.

Bizler Yalova Platformu olarak, bina için ağaçların söküldüğü değil, ağaç için köşkün yürütüldüğü Yalova’mızın akciğerleri olan TİGEM ve Araştırma Enstitüsü’ne ait tarım topraklarının her kim tarafından ve her ne şekilde olursa olsun tarım dışı amaçlar için kullanılmasına ve rant uğruna yağmalanmasına izin vermeyeceğiz. Bunun için dava ve benzeri hukuki süreçler de dâhil olmak üzere meşru zemindeki tüm araçlarla mücadelemize devam edeceğimizi ilan ediyor ve ellerinizi tarım topraklarımızın üzerinden derhal çekin diyoruz” diye konuştu.

Baro Başkanından Alternatif Öneri

Yalova Barosu’nun yeni Başkanı Hakan Gergeroğlu da konu hakkında bir açıklamada bulundu. Adliye binası için farklı bir alternatifin olduğunu söyleyen Gergeroğlu, “Halkın menfaatine hukuka aykırı her türlü işlemin karşısında olacağımız belirtmek istiyorum. Yalova Adliyesi ile ilgili olarak burada bir çalışma yapılacaktır. Burada her kurum üzerine düşeni yapmak zorundadır. Bakıyoruz ki Yalova Araştırma Enstitüsü eğer buradaki tarım arazisini verimli kullanmadığı takdirde herkesin iştahını kabartacaktır. Bu sadece bu kurumun değil, diğer kurumların da iştahını kabartacaktır. Geçen kısa dönemde özellikle bu bölgede buradaki ağaçlar çürümüş daha doğrusu çürütülmüştür. Bu artık bilinçli mi yapıldı, başka amaçla mı yapıldı enstitünün açıklama yapması gerekir. Burasının işletilmesi gerekmektedir. Bu işlevsellik olmazsa başka kurum ve kuruşların da amaç ne niyetleri olacaktır. Mevcut tarım arazisinin işgal edilerek veya kullanılmaktan ziyade yanı başımızda askeri bir bölge var. Madem adliyemiz ile büyütülecek ve entegre yapılacak, asıl amacını ve işlevini yitirmiş o bölgeden adliye binası yapılması bizce daha uygundur. Madem büyük gelişmiş adaletimiz yok, büyük adalet saraylarımız olacak maalesef. Madem yapılacak, mevcut binalaşmış ama amacını yitirmiş olan askeri kampın bu konuda daha uygun olacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Editör: TE Bilişim