‘Sağlık ve Esenlik: Çocukluktan Yaşlılığa Sağlık’ teması ile gerçekleştirilen buluşmaya 52 Avrupa ülkesinden 100´ün üzerinde şehrin temsilcileri katıldı. Yalova Belediye Başkanlığı’nı temsilen; Sağlıklı Kentler Proje Koordinatörü ve Sağlık Birim Yetkilisi Dr.Metin Beyazıt ile beraberindeki Belediye Meclis üyeleri; Şenol Ulutürk, Halit Güleç, Kadir Ofluoğlu, Baydur Bilen, Selami Tokay, Muammer Dönmez ve Ferman Terler hazır bulundu.
St. Petersburg´daki buluşmada Yalova Belediyesi Sağlıklı Kent Planlaması üzerine yaptığı bir sunumunun ardından aynı konuyla ilgili Belfast ve Udine belediyeleri ile beraber yuvarlak masa toplantısına davet edildi. Belediye Dış İlişkiler Biriminden İlkay Evrim Akıncı’nın yaptığı sunumla Yalova Belediyesi’nin yaptığı kent düzenlemeleri mantık ve uygulama bakımından Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri tarafından sağlıklı kentlere örnek gösterildi.
“AVRUPA’DA HALK SAĞLIĞI KRİZİ YAŞANIYOR”
Mariinsky Sarayı’nda yapılan konferans açılış seremonisinde konuşan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Sorumlusu ve Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı yöneticisi Agis Tsouros, bugün Avrupa´da halk sağlığı krizi yaşandığı söylentilerinin dolaştığını, bunun da Sağlıklı Kentler Birliği´nin önemini bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti. Tsouros, bu nedenle birliğin sadece güzel zamanlarda değil zor zamanlarda da halkın ve halk sağlığına destek verenlerin yanında olmak için başarıyla sürdürülebilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Sağlıklı Kentler Birliğinin amacına ulaşabilmesi için sivil toplum, devlet ve vatandaşlarla bir araya gelmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Tsouros, birliğin bugüne kadarki başarısının sebebini ise gerçek dünyaya bağlı kalması olarak açıkladı. Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı´nın hedef projesi Sağlık 2020´den de söz eden Tsouros, “Bugün yapılan ve 3 gün sürecek toplantıların da temel noktası olan “esenlik” Sağlık 2020´nin de en önemli faktörlerindendir. Esenlik toplum sağlığının temel yapı taşlarındandır. Hayat boyunca insanların sağlığının bozulmasını önleyici hizmetler yaparsanız sağlık alanındaki maliyetlerin azaldığını göreceksiniz. Hükümetler ve yerel yönetimler çevrelerindeki sistemleri algılayıp, sıkıntıları gidererek ve halk sağlığını etkileyecek kararlar alarak esenlik temelini oluşturabilir ve çocukluktan yaşlılığa sağlıklı yaşanabilecek kentler oluşturabilir” dedi.
AMACIMIZ YAŞANABİLİR DÜNYA KENTLERİ YARATMAK”
Açılış seremonisinde konuşan St. Petersburg Halk Sağlığı Komitesi Başkanı Vladimir Zholobov, St. Petersbrg´un henüz sağlıklı şehir ağına üyesi olmamasına rağmen bu birliği ve politikalarını başından beri destekleyen kentlerden biri olduğunun altını çizdi. Dünyanın sağlıklı şehirlerini St. Petersburg´da ağırlamaktan onur duyduğunu belirten Zholopov, burada yapılacak toplantılarda alınacak kararların dünya kentlerini daha yaşanabilir kılacağına inandığını ifade etti.
“İŞSİZLİK İNTİHARA SEBEP OLUYOR”
Sağlıklı Kentler Birliği St. Petersburg, buluşmasının ilk oturumunda konuşan Londra Üniversitesi Sağlık Alanında Eşitlik Enstitüsü Başkanı Micheal Marmot, sağlığın sosyal belirleyicileri konusundaki araştırmaları ve sonuçlarını paylaştı. Ekonomik koşulların, eğitim seviyelerinin, sosyal çevrelerin insanların sağlığı üzerinde büyük etkisinin olduğunu vurgulayan Marmot, yüzde 3 oranındaki işsizliğin yüzde 1,5 seviyelerinde intihara yol açtığını kaydetti. Bununla birlikte yönetici grubuna göre gelir seviyesi düşük olanların yaşamlarının son 15 yılını daha sağlıksız geçirdiğinin altını çizen Marmot, “Eğitim seviyesi de sağlıklı yaşamanın önemli belirleyicilerinden biridir. Yapılan araştırmalara göre ilkokul mezunlarının ortaokul mezunlarından 3 yıl daha az ortaokul mezunlarının da üniversite mezunlarından 3 yıl daha az yaşadığı tespit edilmiş. Aynı şekilde sosyal yaşamdaki aktiviteler de sağlıklı bir yaşamın önemli yapı taşlarından. Bu nedenle aktif yaşlanmaya önem veriyoruz. Biz bu konuda şöyle diyoruz: Yaşlandığınız için gülümsemeyi bırakmazsınız, gülümsemeyi kestiğiniz için yaşlanırsınız” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim